zelfstandigen.be

5 vragen aan Dries en Yuri van de Wasbar

| 0 Reacties

Wij gingen op zoek naar zelfstandige ondernemers die op een positieve manier opvallen. Omwille van wie ze zijn, wat ze doen of hoe ze het doen. Zoals Dries en Yuri van de Wasbar bijvoorbeeld.

Wasbar

De winnaars van het tv-programma Topstarter.

Vanwaar de motivatie om een goed betaalde job vaarwel te zeggen en een eigen zaak te beginnen?

Wij hadden inderdaad geen slechte job (Dries zat in de communicatie en Yuri in de marketing). Toen wij elkaar leerden kennen stond het echter vast: wij zouden samen ons ding doen. In de grote ondernemingen waar wij werkten, konden we onvoldoende ons ei kwijt. We wilden meer vrijheid en zouden ons alleen goed kunnen voelen in een niet al te groot bedrijf … liefst ons eigen bedrijf.

Dat blijkt achteraf ook te kloppen. Mensen vragen wel eens: hoeveel uren werken jullie? Wij zeggen dan altijd hetzelfde. Werken deden wij in onze job als werknemer. Wat we nu doen is niet werken. Gewoon omdat we het graag doen.

Voor jezelf willen beginnen is één ding. Een goed idee hebben is een andere zaak.

Ons idee is het samengaan van een persoonlijk verhaal en het zien van een opportuniteit vanuit onze achtergrond.

Het appartement waar wij woonden was klein d.w.z. te klein voor een wasmachine en een droogkast. Dus moesten wij voor onze was naar de wasserij en dat was maar een saaie bedoening. Op een bankje naar een draaiende wasmachine zitten staren, heeft weinig om het lijf.

Anderzijds waren wij ervan overtuigd dat leveranciers liever daadwerkelijk iets aan de man of vrouw brengen in plaats van affiches te laten ophangen met hun product op. Dat zou betekenen dat we op die manier konden starten zonder ons zorgen te moeten maken over het (gebrek aan) beginkapitaal.

Dat bleek ook te kloppen want merken als Electrolux, Ecover, L’Oréal, Maes en Douwe Egberts waren bereid om mee in ons verhaal te stappen. En zo was de Wasbar geboren.

In Gent en binnenkort ook in Antwerpen?

En Leuven! Dat was en is immers onze bedoeling: 3 vestigingen (in Gent, Antwerpen en Leuven). We hadden trouwens gedacht om eerst in Leuven te kunnen beginnen maar de onderhandelingen rond een pand zijn daar afgesprongen waardoor we nu eerst in Antwerpen van start gaan.

De zaak in Gent oogt een beetje retro en heeft iets van een veredeld jeugdhuis. Is dat jullie doelgroep?

Net niet. Wij richten ons op starters. Mensen die aan hun eerste job beginnen en geen plaats of budget hebben om een wasmachine en/of droogkast in huis te halen. Studenten gaan in het weekend nog naar mama & papa die voor hen de was doen.

Jullie zijn de winnaar van Topstarter. Hoe voelt het om dat te worden?

Soms erg stresserend want de druk was groot. Je bent volop bezig met iets nieuw (het opstarten van een eigen zaak) en dan moet je maandelijks ook nog eens aan een jury rapporteren. En dat terwijl er voortdurend een camera om je heen zoemt.

We hebben er wel wat aan gehad. Omwille van de extra druk, gingen de zaken sneller vooruit. Ook de inbreng van de jury weten wij te waarderen. Zij vulden net zoals wij, elkaar goed aan. Inge voor wat de cijfers betreft, Jan op gebied van het ecologische en duurzaamheid en Wouter met zijn retailkennis en het starten en onderhouden van verschillende vestigingen.

Voor ons was het dus een geslaagde start (en avontuur).

 

Auteur : Peter De Bruyn

Deze auteur is niet langer actief op zelfstandigen.be

Geef een reactie

Verplichte velden *.