zelfstandigen.be

S-bvba of een vennootschap voor starters

| 28 Reacties

De Starters-bvba is een nieuwe rechtsvorm waarvan de voorwaarden versoepeld werden. Hoe en wat is een s-bvba?

Starters-bvba

De 1-euro-bvba zoals de nieuwe rechtsvorm wel eens smalend genoemd wordt, zag het levenslicht in 2010. In feite is het een gewone besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. 

Met één groot verschil: er is geen minimumkapitaal vereist (vandaar de bijnaam omdat u in principe met 1 euro kunt starten).

In principe want in de praktijk dienen zich oprichtingskosten aan. Wat maakt dat er meer dan 1 euro nodig is om te kunnen starten (reken op minimum 1 500 euro). Dan nog ligt dit bedrag beduidend lager dan bij vergelijkbare vennootschappen.

Dat is ook de bedoeling aangezien het om een anti-crisis-maatregel gaat. Less is more, dacht de wetgever. Als de verplichting tot het inbrengen van startkapitaal wegvalt, kunnen meer mensen aan de slag als zelfstandig ondernemer.

Starters-bvba extra large

Zo weinig kapitaal er nodig was…zo weinig succes kende de S-bvba. Daarom werd in 2013 beslist om de voorwaarden te versoepelen.

Het verhaal van de niet verplichte kapitaalinbreng, kende immers beperkingen.

 • De maatregel gold maar totdat de starter 5 werknemers in dienst had of
 • Maximum voor 5 jaar na de oprichting (ongeacht het aantal werknemers).

Deze beperkingen vervallen waardoor er een absolute vrijstelling van kapitaalinbreng is.

De overige voorwaarden (die afwijken van een klassieke besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid)  blijven behouden.

 • Alleen natuurlijke personen mogen een BVBA Starter oprichten of besturen en kunnen dat in principe maar één keer doen.
 • De oprichters mogen niet in het bezit zijn van effecten die 5% of meer van het stemrecht in andere vennootschappen vertegenwoordigen.
 • Voor het opstellen van het financieel plan (verplicht bij de oprichting) moet u een boekhouder zoeken die u hierin kan bijstaan.
 • De BVBA Starter moet jaarlijks 25% van de winst reserveren (bij een reguliere vennootschapsvorm bedraagt dit maar 5%).
 • U kunt max. 13% van het kapitaal als dividend uitkeren om het voordeel van het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting niet te verliezen.

Voordelen starters-bvba

Het belangrijkste voordeel blijft uiteraard het gebrek aan verplicht kapitaal. Bij een klassieke bvba bedraagt het maatschappelijk kapitaal minimum 18 550 euro. Hiervan moet u 6 200 euro volstorten bij de oprichting. Bij een éénpersoonsvennootschap (EBVBA) bedraagt dit zelfs 12 400 euro en het zijn deze verplichtingen die niet gelden voor een s-bvba.

Trouwens, ook een starters-bvba kan opgericht worden door 1 persoon terwijl u, in tegenstelling tot een eenmanszaak, wel van beperkte aansprakelijkheid geniet.

Nadelen starters-bvba

Het voordeel van deze rechtsvorm, is ook haar nadeel. Het gebrek aan noemenswaardig kapitaal zorgt ervoor dat mensen kunnen terugschrikken om met u zaken te doen. Dat geldt zeker voor banken. Aangezien de vennootschap over geen of weinig kapitaal beschikt, zullen zij bij de toekenning van een lening, ongetwijfeld om persoonlijke borgstelling vragen.

Dat maakt dat ingeval er iets misgaat, de bank bij u persoonlijk aanklopt. En dus weg bescherming terwijl u mogelijk net daarom voor deze rechtsvorm koos?

Dergelijke vennootschap oprichten gaat dan ook gepaard met het inwinnen van advies.

Bijvoorbeeld bij een boekhouder of accountant voor starters.

 

Auteur : Peter De Bruyn

Deze auteur is niet langer actief op zelfstandigen.be

28 reacties

 1. Ik werk momenteel voltijds als bediende, daarnaast ben ik net deeltijds gestart als stagiair makelaar.

  Ik verwacht van mijn deeltijds bijberoep een bruto jaarinkomst van 12K (excl btw), stijgende tot 15K de volgende jaren.

  Ik hoef de inkomsten van mijn bijberoep niet om van te leven, maar eerder als extra (nieuwe wagen,…?). Doe ik er goed aan om mijn bijberoep onder te brengen in een vennootschap zoals een Sbvba?

  • Absoluut . Een terechte redenering in jouw geval, Lieve.

 2. Ik voorzie voor mijn activiteit een minimum bruto winst van 50000€.

  Is een S-bvba dan een mogelijkheid of beter een eenmanszaak?

  • Ingeval van een winst van 50 000 euro, loont de oprichting van een vennootschap fiscaal zeker de moeite, Dide.

   Voor zover we over hetzelfde spreken d.w.z. omzet – aankopen – kosten (voor alle duidelijkheid omdat je spreekt van bruto winst).

 3. Beste Peter,

  Ik lees net in de nieuwsbrief van Lexalert (zie link hieronder) dat er een bijkomende voorwaarde voor de oprichting van een S-BVBA vervalt: het wetsontwerp voorziet dat ook rechtspersonen zouden kunnen in een S-BVBA, waar dit voorheen uitgesloten was. Klopt dit inderdaad?

  http://www.lexalert.net/NL/home/actua/s_bvba_en_bescherming_hoofdverblijf_zelfstandigen_worden_hervormd.html?home/actua/s_bvba_en_bescherming_hoofdverblijf_zelfstandigen_worden_hervormd.html&utm_source=Lexalert+database+NL&utm_campaign=d78ee9d290-Artikel_S_BVBA_WO_NL10_29_2013&utm_medium=email&utm_term=0_d95a0782c9-d78ee9d290-286620905

  • Dag Ann

   Het wetsvoorstel voorziet hier inderdaad in.

 4. Beste Peter,

  Ik en mijn schoonvader zijn van plan om ( na 10 jaar geleden gestopt te zijn van mijn grootvader ) terug een klein bouwbedrijfje op te starten. Nu is het zo, dat mijn schoonvader reeds een éénmanszaak in transport heeft. Ik werk gewoon als bediende. De bedoeling is dit in het begin enkel in het weekend te doen als bijberoep. Later zouden we mss terug overstappen naar voltijds.

  Onder welke vorm zouden we dit volgens u best doen? Inkomsten is een beetje moeilijk in te schatten. Ik verwacht een facturatie van +/- 30.000 € op jaarbasis.

 5. Beste Peter,

  Nog ter info,

  Investeringen of kosten moeten we niet direct doen aangezien we alles nog hebben van het toenmalige bedrijf.

 6. Beste,

  Ik heb nu een gcv bruto omzet/jaar 350.000€
  Is het niet beter over te schakelen naar bvba?

 7. Beste Peter,

  Ik werk momenteel nog als Sales Rep maar ik heb plannen om te gaan starten als een zelfstandige consultant. Is een S-BVBA dan interessanter dan een GCV?

  • Beiden zijn interessant, Vincent.

   Zolang dat je er maar aan denkt dat bij een commanditaire vennootschap de vennoten solidair verantwoordelijk zijn. Het faillissement van de GCV heeft ook het faillissement van de vennoten tot gevolg.

 8. Beste Peter,

  Bedankt voor dit artikel!

  Ik heb sinds kort ontslag genomen om me op professionele fotografie te concentreren.

  De S-BVBA lijkt me interessant om te beginnen, gezien de start-up kost en nood aan bankensteun alleszins beperkt is.

  Echter, moest ik na x aantal tijd genoeg winst maken, wat houdt dan een overstap naar bvba in? Welke kosten en stappen gaan er mee gepaard? En tot slot, vanaf welke bedragen (winst/inkomesten) is zulke overstap verantwoord?

  Alvast bedankt!

  • Ik ben niet mee, Koen. Een vennootschap voor starters wijkt qua verplichtingen en fiscaliteit niet af van een andere vennootschap (met beperkte aansprakelijkheid). Alleen het verplichte minimum kapitaal verschilt.

   Wat niet wil zeggen dat je later perfect kapitaal kunt inbrengen of je zou inderdaad naar een klassieke vennootschap met beperkte aansprakelijkheid kunnen overstappen. Als je het oprichtingskapitaal bijeen hebt, kun je dat doen zonder je van de inkomsten of winst iets te moeten aantrekken. Je draagt dan alleen de notariskosten.

 9. Beste Peter,

  Indien ik bij wijze van spreken morgen een GCV of dergelijke opstart en er voor zorg dat ik met alles in orde ben, kan ik dan nog gewoon blijven verderwerken voorlopig onder mijn bediendestatuut bij mijn huidige werkgever. Kan ik dus bijvoorbeeld morgen zelfstandig beginnen onder een bepaalde vorm, maar deze pas bijv. over een jaar effectief gebruiken?

  Groeten

 10. Als 54 jarige, gehuwd en twee kinderen (11 en 12 jaar) verdien ik 5.500 Euro/maand bruto en heb een bedrijfswagen, GSM, portable, groeps- en hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques en een variabel loon (gemiddeld 1.000 Euro/maand bruto). Ik krijg de kans om als zelfstandige te beginnen bij een ander bedrijf maar in dezelfde sector en met dezelfde functie. Hoeveel moet ik bruto/dag verdienen om een netto minstens een gelijkaardig loon te hebben, met inachtname dat ik nu zelf wagen en dergelijke zal moeten kopen en zelf mijn vakantiegeld en pensioen zal moeten verdienen, rekening houdend met het feit dat ik 200 dagen zal werken.
  Alvast bedankt.
  Vriendelijke groeten

 11. Hoe zit het met een overstap van s-bvba naar bvba?

  Mvg
  Victor

 12. Ik ben ongeveer 10 jaar terug zelfstandig geweest en dan gestopt. woon nu in spanje maar denk eraan om terug te keren naar belgie. Ik zou graag terug aan de slag gaan als zelfstandige. mijn financien zijn zeeer beperkt. Bestaat voor mij d emogelijkheid nog om een sbvba op te richten? gezien ik vroeger zelfstandige was?

 13. Beste Peter,

  Ik ben momenteel actief als ambtenaar en heb een maandelijks bruto inkomen van 3000 euro. Nu zou ik graag beginnen met een webshop als bijberoep. Mijn vermoedelijke inkomen uit mijn bijberoep is momenteel koffiedik kijken maar ik schat een 10 à 15000 euro op jaarbasis en dit vooral in het startjaar. Ik zou het hele gebeuren met eigen middelen financieren. Is een starterbvba voor mij de oplossing of toch maar een statuut van bijberoep? Zaken zoals het werkgebruik van een wagen en het gebruik van professionele ruimte in de privéwoonst zijn vermoed ik voordeliger bij een sbvba dan bij een bijberoep (beperkingen,…?) ?

  Groeten, Kenny

 14. Beste Peter

  Bedankt voor het artikel. Ik wil binnenkort een onderneming starten in de dienstensector, ik heb hierbij ongeveer 8.000 opstartkosten nodig en ik heb dergelijke financiering nodig om mijn zaak draaiend te houden in geval van break even of minder, ik zou hierbij beroep doen op een bank. Zou ik opteren in dit geval voor een sbvba of zijn er andere vennootschapsvormen toegankelijker?

  Alvast bedankt

 15. Beste

  Wanneer is het voordelig/verstandig om als zelfstandige te kiezen voor een startersbvba in bijberoep?

  Bedankt

  Elke

 16. Een vriendin en ikzelf willen naast een haltijdse job een kleine zaak oprichten.
  Na alles gelezen te hebben denk ik dus dat een s-bvba, of kline inderneming met vrijstelling het meest interessant is?

  Wat ik nog niet snap is:
  gaat dat max van 15.000 per jaar dan over het geheel van de bvba of als je met bvb 2 vennoten bent over per vennoot een max van ongeveer 1200 per persoon?

  Ann

 17. Beste Peter,

  Ik ben gepensioneerd maar niet van de Belgische staat zodanig dat ik op mijn pensioen geen Belgische belastingen betaal . Ik hoop binnenkort tijdelijk als consulent te werken bij het opstarten van een project.
  Welk statuut neem ik het best?

 18. Beste Peter

  Ik ben leerkracht film- time.
  In bijberoep organiseer ik sportkampen en geef ik verschillende sporttrainingen.
  Voorlopig heb ik een eenmanszaak opgericht. In 2015 startte ik in juli. Van juli tot december maakte ik een bruto omzet van net geen 15000€. Ik zal nu een volledig jaar actief zijn, is het dan voordeliger om een s-bvba op te richten?

  Mvg Niels

 19. Beste Peter,

  Ik zou van een éénmanszaak naar een S-BVBA of GCV overstappen, echter maar voor een beperkte duur van 1 jaar. Kan dat m.a.w kan ik dit stopzetten wanneer ik wil of is een minimum duur verplicht ?
  Alvast bedankt.

 20. Beste,
  Ik sta op de loonlijst als bediende in onze familiezaak. Wil echter graag onder hetzelfde adres starten met een kleine zaak, een boetiek -een surplus zeg maar als aanvulling op het assortiment in de winkel. Is deze SBVBA een goeie piste?
  Alvast bedankt, Heidi

 21. Hey Peter, wat is het verschil tussen een starters bvba en een 1 persoonsbvba?
  En wat is nu het min. kapitaal en dient dit volstort te worden ?
  Groetjes,
  Sophie.

 22. Peter, ik ben een modelbouwer wiens hobby ondertussen uit de hand is gelopen. Via verschillende wegen krijg ik de vraag om onderdelen te maken voor andere hobbyisten. Het is niet mijn bedoeling om hier veel winst te maken, meer om de kennis en ervaring met anderen te delen. Ik ben zelf loontrekkende 80%. Kan ik een S-BVBA oprichten om deze (eerder beperkte) inkomsten op een wettelijke manier te ontvangen?

 23. BELANGRIJKE opmerking.

  Vragen kunnen hier niet meer gesteld worden … daarvoor kun je voortaan terecht op ons Startersforum.

  Zie > https://www.facebook.com/groups/startersforum/

Geef een reactie

Verplichte velden *.