zelfstandigen.be

Berekening nettoloon zelfstandige

| 56 Reacties

Nettoloon zelfstandige

Zelfstandigen (zeker starters), stellen zich wel eens  de vraag: hoeveel bedraagt mijn nettoloon?  Omzet is immers niet gelijk aan netto-inkomen zelfstandige. Het nettoloon zelfstandige kun je berekenen aan de hand van deze calculator      

Of lees hieronder onze uitleg en de antwoorden met betrekking tot de berekening loon zelfstandige. We vergelijken het bruto-netto zelfstandigen ook met dat van werknemers.

Salaris zelfstandigen berekenen?

Om het netto-inkomen van een zelfstandige te berekenen, zijn de belastingen belangrijk. Deze worden bij een werknemer ingehouden bij de loonberekening. Zelfstandige ondernemers betalen die zelf.

Net als de sociale bijdragen. Zelfstandigen dienen deze ook zelf en afzonderlijk te betalen. Daarom dat je altijd voorzichtig moet zijn bij het vergelijken van loon. Zelfstandige bedragen zijn bruto bedragen.

Voor zelfstandigen geldt in eerste instantie de omzet. Datgene wat binnenkomt. Aan de hand van facturen of via ontvangsten. Hiermee worden de eventuele goederen (koopwaar) en de bedrijfskosten betaald. Hoe hoog die kosten zijn, hangt af van de aard van de zelfstandige activiteit.

Bij onze berekeningen gaan wij uit van de nettowinst. Dat is de winst die overblijft nadat de kosten van de zaak betaald zijn. Op die manier kunnen we het netto-inkomen berekenen.

Simulatie

Nettowinst 2 500 euro

Sociale lasten 515 euro

Belastingen 600 euro

Nettoloon 1 385 euro (alleenstaande met 2 kinderen = 1 515 euro)

 

Het nettoloon vertegenwoordigt in dit geval 55 % van de nettowinst

Een werknemer met bruto 2 500 euro geniet netto 1 550 euro (62 %)

 

Simulatie

Nettowinst 4 000 euro

Sociale lasten 820 euro

Belastingen 1 215 euro

Nettoloon 1 965 euro (alleenstaande met 2 kinderen = 2 095 euro)

 

Het nettoloon vertegenwoordigt in dit geval 49 % van de nettowinst

Een werknemer met bruto 4 000 euro geniet netto 2 200 euro (55 %)

 

Simulatie

Nettowinst 6 000 euro

Sociale lasten 1 125 euro

Belastingen 2 140 euro

Nettoloon 2 735 euro (alleenstaande met 2 kinderen = 2 860 euro)

 

Het nettoloon vertegenwoordigt in dit geval 45 % van de nettowinst

Een werknemer met bruto 6 000 euro geniet netto 3 000 euro (50 %)

 

Besluit

Een zelfstandige (bruto – netto) houdt gemiddeld de helft (50 %) over.

Bij een loontrekkende ligt dat percentage anders qua bruto-netto. Zelfstandigen houden procentueel minder over.

Het verschil in loon valt te verklaren door een hoger percentage qua sociale bijdragen. Werknemers hebben, in tegenstelling tot zelfstandigen, bovendien recht op een forfaitaire kostenaftrek. Als je de overstap overweegt van het werknemersstatuut naar het statuut van zelfstandige, hou hier dan rekening mee. Dat wil zeggen dat jouw omzet voldoende hoog moet zijn om alle kosten te dekken. En jezelf een loon toe te kennen.

 

Volledigheidshalve drie kanttekeningen bij ons besluit

 1. Zelfstandigen genieten van een beduidend minder gunstig sociaal statuut dan werknemers. Als je die kloof wilt dichten, moet je rekening houden met extra kosten.
 2. Zelfstandigen kunnen overwegen om een vennootschap op te richten. Het werken met een vennootschap brengt fiscale voordelen met zich mee. Tenminste voor wat de hoge inkomens betreft. Bij onze simulatie werd geen rekening gehouden met de impact van een vennootschap.
 3. Werknemers genieten naast hun inkomen ook van vakantiegeld en een 13de maand (eindejaarspremie). Ook hier werd geen rekening mee gehouden bij de simulatie van het salaris van zelfstandigen.

 

Auteur : Peter De Bruyn

Peter De Bruyn was actief als erkend fiscalist-boekhouder en coördinator van ondernemersprojecten. Hij is de oprichter bij zelfstandigen.be

56 reacties

 1. Wat zal mijn nettoloon zijn als ik €350/dag zou verdienen?

  Dank

 2. Dag Claire

  Bedankt voor je reactie.

  Ik ga ervan uit dat je met 350 euro per dag, jouw nettowinst bedoelt. Dit wil zeggen: inkomsten of opbrengsten – bedrijfskosten (voor zover je die hebt).

  In dat geval heb ik drie bijkomende vragen voor jou.

  1 Ben je gehuwd of woon je wettelijk samen? Indien ja, wat is het statuut van je partner?

  2 Zijn er kinderen? Indien ja, wie neemt deze fiscaal ten laste?

  3 In welke gemeente woon je? Omwille van privacy redenen hoef je deze vraag niet te beantwoorden. Ik heb de naam nodig omdat iedere gemeente zelf beslist over de aanslagvoet van de gemeentebelastingen. Indien nodig ga ik uit van de gemiddelde aanslagvoet.

 3. Klopt voor wat de nettowinst betreft.

  Ik woon alleen (ongehuwd en geen kinderen) en in de gemeente Linden.

 4. Netto loon zelfstandige berekenen:

  350,00 euro x 5 dagen x 4,33 weken = 7 578 euro/maand

  Verschuldigde soc. bijdragen bedragen 1 330 euro/maand

  Belastingen (inclusief gemeentetaks) = 2 840 euro/maand

  Bijgevolg: 7 578 – 1 330 – 2 840 = 3 408 euro netto (45 %)

  Hierbij twee kanttekeningen.

  Enerzijds zijn er mogelijk bepaalde aftrekposten (lening van het huis bijvoorbeeld) waarmee ik geen rekening heb gehouden.

  Anderzijds gebeurde de berekening van de sociale bijdragen zowel als die van de belastingen, op een jaarinkomen van 11 maanden (1 maand vakantie).

  Dat betekent dat jouw gemiddeld maandloon in feite 11 x 3 408 = 37 488 : 12 maanden = 3 124 euro bedraagt.

  • Beste,
   Hoe is de berekening van het bovenstaande als gehuwde met 3 kinderen?
   Bedankt voor de reactie.

   • Vraagje, Steve. Werkt jouw echtgenote?

    • inderdaad, ze werkt in het onderwijs.

     • Belastingen (inclusief gemeentetaks) = 2 478 euro/maand

      Bijgevolg: 7 578 – 1 345 – 2 478 = 3 755 euro netto of 49 %

      Dezelfde twee kanttekeningen zijn hier ook van toepassing.

 5. hello,

  heb een aanbod gekregen om als zelfstandige consultant te gaan werken aan 475 euro/dag

  hoeveel hou ik netto over… gehuwd (zonder inkomen) + 2 kinderen ten laste, woonplaats antwerpen

  alvast bedankt

  • Dag ylias

   De loonberekening (nettoloon) zelfstandige is als volgt:

   475 euro x 5 dagen x 4,33 weken = 10 284 euro/maand

   Verschuldigde soc. bijdragen bedragen 1 345 euro/maand

   Belastingen (inclusief gemeentetaks) = 3 853 euro/maand

   Bijgevolg: 10 284 – 1 345 – 3 853 = 5 086 euro netto of 49 %

   Opmerking

   De berekening van het nettoloon (zowel omzet, sociale lasten als belastingen) slaat op een periode van 11 maanden (1 maand vakantie).

   Dat betekent dat jouw gemiddeld salaris er als volgt uitziet: 11 x 5 086 = 55 946 : 12 = 4 662 euro.

   Veel succes.

 6. Beste, ik zou vanaf januari 2012 op zefstandige basis een opdracht aanvaarden als financieel manager. Hiervoor zou ik een VOF oprichten en een bepaald uurtarief aanrekenen aan de klant. Van dit uurtarief zou ik mezelf een loon uitbetalen, betaal ik op dit loon als VOF soc. zekerheid en bedrijfsvoorheffing ? Of kan ik me eerder een bestuurdersvergoeding uitbetalen ? Wat zou het me kosten als vennootschap indien ik in beide gevallen een nettobedrag zou willen overhouden van 3000 € per maand?

  Ik zou vanaf januari slechts 1 klant hebben. Is het dan niet beter om een uurtarief aan te rekenen ipv een maandelijkse vaste vergoeding ?

  Met dank,
  Martin

  • Dag Martin

   Een VOF is een ondergesneeuwde vennootschapsvorm. Ook al omdat je als vennoot hoofdelijk aansprakelijk bent. Verder is het natuurlijk een prima (en goedkope) rechtspersoon als je niet veel risico loopt. Ik neem aan dat dit als financieel manager het geval is.

   Qua bruto netto berekening zelfstandige maakt het niet uit voor welke vennootschap je kiest. De vennootschap betaalt geen sociale bijdragen (wel een vennootschapsbijdrage van nagenoeg 350 euro). Jij betaalt bijdragen en voorheffing op het uitgekeerde loon. Zelfstandige met een netto inkomen van 3 000 euro, moeten dat bruto verdubbelen.

   Met een vaste maandelijkse fee werken, ruikt natuurlijk meer naar schijnzelfstandigheid dan een uurtarief. Als je maar 1 klant hebt, is het goed om hier even bij stil te blijven staan.

   • Volgens mij loop je als financieel manager geen enkel risico tenzij je contract ontbonden wordt . Iedere dag die je gaat werken is een gegarandeerde inkomst en heeft geen enkele kost buiten vervoer en eigen kennis . Het is ook de normale gang van zaken dat er voor zo’n functie’s een dagtarief wordt aangerekend en niet per uur omdat je voltijds uren doet bij dat ene bedrijf . Een maandelijkse fee kan ook maar als je een dag verlof neemt ligt dat dan weer moeilijk en kan duiden op schijnzelfstandigheid om dat het gewoon zo ongebruikelijk is .

    • En als financieel manager zou je toch affiniteit moeten hebben van boekhouden/accountancy fiscaliteit ? Ik snap het niet zo goed waarom je dat zelf niet weet … En een gewone commanditaire vennootschap (gcv) is bv perfect voor zelfstandige jobs zoals deze .. Je hoeft geen minimum kapitaal investeren , je bent niet verplicht om te publiceren en door het gebrek aan risico hoef je je geen zorgen te maken over aansprakelijkheid aangezien je eigenlijk nooit met schulden kan komen te staan . Is er geen inbreng in de venootschap kan je gewoon geen loon aan je zelf geven maar daar blijft het ook bij .

 7. Hallo,

  ik zou in een crèche gaan werken op zelfstandige basis. Het loon zou 1600 euro/maand zijn. Hoeveel hou ik netto over?

  • Dag Veerle

   Nettoloon zelfstandige is dan als volgt

   1 600 euro/maand x 11 17 600 euro
   Te betalen soc. bijdrage 3 700 euro
   Te betalen belastingen 1 850 euro

   17 600 – 3 700 – 1 850 = 12 050 euro

 8. Beste,

  Indien ik 637,60 euro excl. btw per maand zou verdienen. Hoeveel zou ik dan netto overhouden? (geen kinderen ten laste, alleenstaand, Harelbeke)

  Alvast bedankt!

  • De bruto netto berekening van het zelfstandige loon, valt in jouw geval nadelig uit Charlotte. Dat heeft ermee te maken dat jij de minimum sociale bijdragen dient te betalen. Ongeacht de hoogte van jouw inkomen als zelfstandige.

   Dat geeft volgende bruto netto loonberekening:

   637,60 euro/maand x 11 7 014 euro
   Te betalen soc. bijdrage 2 542 euro
   Te betalen belastingen nihil euro

   7 014 – 2 542 – 0 = 4 472 euro

 9. Dag Peter,

  Hoe komt deze berekening juist tot stand? M.a.w. met welke formule zou je dit zelf kunnen berekenen?

  Mvg,
  Jan

  • Dag Jan

   Van een formule is geen sprake. Daarvoor moet je met te veel parameters rekening houden. Je kunt je manueel wagen aan een simulatie. Zelfstandige ondernemers zullen hiervoor echter beroep doen op hun boekhouder.

   Hij of zij beschikt over de nodige software (die jaarlijks wijzigt). Mits enig zoekwerk kom je wellicht ook zulke programma’s via het internet tegen. Je hebt er twee nodig: een simulatie zelfstandige bijdragen en een belastingprogramma.

   • Ik heb via e-mail een paar linken naar geschikte programma’s doorgestuurd, Jan.

 10. Beste,
  ik heb een aanbod gekregen om als zelfstandige consultant te gaan werken aan 500 tot 700 euro/dag (afhankelijk van project). Hoeveel hou ik netto over… mijn vrouwtje werkt + 2 kinderen ten laste, woonplaats antwerpen

 11. Dag Wim

  Gefeliciteerd met jouw aanbod. 500 of 700 euro per dag maakt natuurlijk wel een serieus verschil uit. Niet voor wat de sociale bijdragen betreft, die liggen in beide gevallen rond de 15 000 euro op jaarbasis.

  De belastingen schommelen van 4 500 euro per maand (500 euro/dag) tot 6 500 euro per maand (700 euro/dag). Netto komt dat neer op respectievelijk 4 560 euro (500/dag) en 6 350 euro (700/dag). Berekening op basis van 12 maanden nettoloon en 11 maanden werken.

 12. Hallo,

  bedankt voor het interessante artikel. Niemand spreekt hier van BTW. Als iemand zegt, ik verdien 350/dag is dat dan exclusief btw?

  Zit in de nettowinst btw, of mag je hier geen rekening mee houden?

  grten James

 13. Het is inderdaad zo James, dat je geen rekening met de btw moet houden. Die komt altijd bovenop de fee. Ingeval we spreken van omzet of nettowinst, is dit altijd het bedrag buiten btw.

 14. Beste,

  Ik heb een aanbod gekregen om te starten als advocaat stagiair aan 4500/bruto per maand.
  Hoeveel zou ik (alleenstaand/geen kinderen) hier netto van over houden?

  Alvast bedankt!

 15. In jouw geval moet je rekenen op een nettoloon van 2 170 euro voor de maanden dat je omzet geniet, Liese.

  Succes in de advocatuur.

 16. Beste Peter,

  Als ik als freelance technieker aan de slag ga en 5280€ per maand verdien, hoeveel hou ik dan over als alleenstaande zonder kinderen? Ik woon in Ninove.

  Is er trouwens een verschil in freelance en gewone zelfstandige?

  Bedankt alvast.

  • Jouw nettoloon als zelfstandige bedraagt in dat geval 2 440 euro, Kurt. En nee, er is geen verschil tussen een freelancer en een “gewone” zelfstandige. Niet voor de belastingen en ook niet qua sociaal statuut.

 17. Dag Peter,

  mijn situatie: Getrouwd, 2 kinderen.

  Momenteel verdien ik in dienstverband 2400 bruto waarvan ik +-1550 euro netto overhoud. Graag zou ik zelfstandig willen beginnen. Rekeninghoudend met vakantiegeld + pensioen, hoeveel euro moet er dan maandelijks (of dagelijks) binnenkomen om hetzelfde inkomen te behouden?

  Alvast bedankt voor je tijd, dit wordt ten zeerste geapprecieerd !

  • Dag Pascal

   Ik heb een bruto-netto-zelfstandige-berekening gemaakt. Waarbij ik rekening houd met het verlies aan kindergeld en het verschil op het vlak van ziektevergoeding en pensioen. Als het loon zelfstandige gelijk moet zijn aan jouw huidig nettoloon, dan moet je op jaarbasis minstens 49 500 euro winst realiseren.

 18. Beste,

  Wat houd ik over van 5000€ ex.btw. Ik woon bij mijn ouders, ben ongehuwd en heb geen kinderen. Ik ben begonnen als eenmanszaak met het poetsen van auto’s aan huis.

  Dank u.

  • Dag Steve

   Nettoloon zelfstandige: 2 350 euro.

 19. Beste,

  Ik heb altijd als bediende gewerkt maar kan nu als zelfstandige interieurarchitect/bouwkundig tekenaar beginnen. Indien ik 21€/h verdien (alleenstaand, geen leningen, Hasselt) met gemiddeld 8h/dag werk. Wat houd ik dan over per maand?

  Verder indien ik bv een loon van 1500€ als bediende heb + 13e maand + vakantiegeld. Hoeveel zou ik dan ongeveer als zelfstandige moeten verdienen om in totaal gelijk te draaien?

  • Dag Karsten

   Loon zelfstandige berekenen: 21 x 8 = 168 x 5 = 840 x 4,33 = 3 637 x 11 = 40 000 – 19 500 = 20 500 : 12 = 1 700 euro/maand.

   Bruto netto zelfstandige: 1 500 x 13,85 = 20 775 + 19 500 = 40 250 euro/jaar. Te verhogen met kosten boekhouder (1 200), verzekeringen (2 000), diversen (1 000) en aanvullend pensioen (2 800), maakt een totaal van 47 250 euro op jaarbasis.

   Dit is in jouw geval de minimum te behalen omzet om van hetzelfde loon en voordelen als een loontrekkende te kunnen genieten. Komt overeen met bijna 25,00 euro per uur.

 20. Beste,

  Kan u mij een idee geven hoeveel belastingen ik zou moeten betalen als mijn netto-resultaat ± 35000 euro is? Ik woon in Brussel, alleenstaande, 1 kind (half) ten laste.

  Hartelijk dank!

  • Dag Lars

   De te betalen belastingen zouden bijna 12 000 euro bedragen maar ik neem aan dat er ook rekening met de sociale lasten moet worden gehouden? In dat geval doet de berekening zich als volgt voor: sociale bijdragen 7 450 euro en belastingen 8 275 euro. Nettoresultaat bedraagt dus 19 275 euro of 55 %

 21. Beste Peter,

  Ik werk nu als bediende 29 uur per week en verdien ongev. 1350 euro/ mnd, incl. 13de m en vakentiegeld. Ik zou kunnen gaan werken in een creche op zelfstandige basis. Ben gehuwd en heb een kind van 4 mnd. Mijn man werkt voltijds. Hoeveel moet ik per maand verdienen om minimum 1350 euro over te houden. Alvast bedankt.

 22. Dag Karine

  Om 1 350 euro netto over te houden, moet je als zelfstandige bruto 2 400 euro verdienen. Om hetzelfde loon incl. 13de maand en eindejaarspremie te compenseren, moet je 2 900 euro per maand verdienen. En om de kosten van een zelfstandige te compenseren incl. pensioenverlies, kom je aan 3 400 euro.

 23. Beste Peter,

  momenteel werk ik als bediende, in de bank en verzekeringssector. Ik verdien 1900 EUR bruto, waarvan ik 1410 EUR netto over houd. Vanaf 01/01/2012 richt ik samen met mijn werkgever een bijkomende VOF op (ik voor 25% aandelen), als kredietmakelaar.

  Ik zou (om te beginnen het eerste jaar) 25000 EUR brutoloon krijgen. Hoeveel hou ik netto over? Als de VOF goed draait, gaan ook mijn inkomsten omhoog. Maar ik ben heel bang om mijn huidig loon en voordelen op te geven.

  Bedankt voor uw reactie.

  • Dag Sarah

   Angst is een slechte raadgever maar in dit geval niet geheel ten onrechte. Je houdt immers nagenoeg 14 500 euro over of goed 1 200 euro nettoloon. Zelfstandige zijn betekent geen vakantiegeld en geen dertiende maand. Ook minder sociale rechten.

   Anderzijds is het nemen van risico’s eigen aan ondernemerschap. Als je jong bent, jij jezelf een jaar de tijd geeft en de zekerheid van een gewaarborgd zelfstandig loon hebt, dan denk ik dat je hier van een berekend risico kunt spreken.

 24. Beste Peter,

  Ik heb altijd als bediende gewerkt en heb nu de mogelijkheid de job als zelfstandige verder te zetten. Hoeveel zou ik moeten verdienen als zelfstandige om een loon als bediende van 1700 euro netto te bewaren, rekening houdend met 13de maand en vakantiegeld.

  Rekening houdend met 35u/week, hoeveel dien ik per uur te vragen, rekening houdend dat de kosten van verzekeringen, boekhouder, verloren pensioenen,… er nog bij dienen te komen.

  • Dag Kjell

   Om 1 700 euro netto over te verdienen, moet je als zelfstandige bruto 3 330 euro verdienen. Om hetzelfde loon incl. 13de maand en eindejaarspremie te compenseren, moet je 4 000 euro per maand verdienen. En om de kosten van een zelfstandige te compenseren incl. pensioenverlies, kom je aan bijna 4 500 euro. Dat is rond de 30 euro per uur.

   Als je spreekt van “het verderzetten van je job als zelfstandige”, kijk je wel best even na of je niet in het straatje van schijnzelfstandigheid terecht komt http://www.zelfstandigen.be/schijnzelfstandige-schijnzelfstandigheid/

 25. Beste Peter,

  Ik zal als zelfstandige 380 euro per dag gaan verdienen. Ik ben gehuwd (mijn man werk fulltime) en woon in regio Antwerpen. Kunt u mij een schatting geven van wat ik netto overhoud per maand?

  Alvast bedankt voor de moeite.

  • Dag Karen

   Voor de bruto-netto berekening ga ik zoals steeds uit van 11 maanden omzet gedeeld door 12 maanden nettoloon. Zelfstandige netto-inkomsten bedragen in dat geval 3 360 euro per maand.

   Hebben de inkomsten een permanent karakter? Dan kan het oprichten van een vennootschap voor jou interessant zijn (zie categorie vennootschappen rechtsboven).

 26. Beste Peter,

  Ik ben van plan om vanaf januari als zelfstandige te beginnen. Ik heb een tarief van 29€ per uur. Het zou ongeveer neerkomen op 29 x 1200 =34800€/Jaar. Wat hou ik over?

  En wat als ik per jaar maar 1 klant heb? Wordt dit aanzien als schijnzelfstandige?

  Alvast bedankt.

  • Wat overblijft Bart, is 18 300 euro. Voor wat je vraag over schijnzelfstandigen betreft, daarvoor moet je rechtsboven eens kijken in de categorie “sociaal statuut”. Het regeerakkoord voorziet dat Di Ruppo I werk zal maken van de strijd tegen schijnzelfstandigheid. Welke maatregelen er genomen zullen worden, is nog afwachten. We passen ons artikel aan als het zover is.

 27. Geachte,
  Ik ben sinds sinds 3 jaar zelfstandig zaakvoerder in een bvba (heb geen aandelen). Maandelijks ontvang ik 1600 euro op mijn rekening. Tevens beschik ik over een een auto (kost 650 euro per maand). Rekening houdend met belastingen, vakantiegeld en dergelijke, met hoeveel komt dat ongeveer overeen moest ik als werknemer in dienst zijn? Hoeveel pensioen zal ik later ongeveer ontvangen?

  Alvast bedankt voor u antwoord.

  • Dag Kurt

   Het antwoord op jouw vraag is nogal omslachtig. Daarom heb ik jou een e-mail gestuurd maar die is teruggekomen vanwege vermoedelijk een fout in het adres.

 28. Graag vergelijking netto inkomens:

  1ste geval : Vrij beroep 6.500 bruto/maand (alleenstaand)
  2de geval : Werknemer 5.200 bruto/maand +maaltijdcheques +/-6euro, + onkostenverg. 125 euro + groepsverzekering + hospitalisatie verzekering

  Bedankt voor uw hulp.

  • Dag Raymonde

   Een brutoloon als werknemer van 5 200 euro staat tegenover een bruto inkomen van 6 475 euro als zelfstandige. Rekening houdende met de eindejaarspremie en het vakantiegeld maar zonder de extra legale voordelen die jij opsomt. Dan zijn we voor de rest vlug uitgerekend zeker?

   • Dag Peter,

    Bedankt voor de info. Indien overstap naar werknemersstatuut kan ik dan de lopende afschrijvingen voor bureelmeubelen + overige kosten bureel + telefoon en mijn kosten voor wagen : verzekering, belasting, brandstof + lopende afschrijving auto en mobilofoon woon-werkverkeer = 100 km/dag (werkgever geeft 125 euro onkostenvergoeding al dan niet aan te geven) blijven aangeven als werkelijke beroepskosten.

    • Klopt gedeeltelijk, Raymonde. Ja, voor wat de bureelkosten betreft. Nee, voor wat de autokosten betreft. Hier dien je het forfait voor woon- werkverkeer toe te passen (0,15 euro/km). De som van beiden moet uiteraard het wettelijk forfait overstijgen. Anders kies je beter voor het forfait (laten uitrekenen door een boekhouder of het belastingkantoor).

     Als het om een effectieve forfaitaire onkostenvergoeding gaat, betaal je hierop geen RSZ en hoef je ze ook niet aan te geven in de belastingen. Dat laatste is wel het geval als het om een terugbetaling van jouw woon-werkverkeer zou gaan.

 29. Dag Peter,

  Ik heb een voorstel gekregen om als zelfstandige aan de slag te gaan met een minimaal loon van 3000 euro/maand. Momenteel werk ik als bediende aan een brutomaandloon van 1750 euro en volgende extra legale voordelen: auto met alle kosten, tankkaart, gsm en gebruik, internet en maaltijdcheques 7 euro/dag, 13e maand en vakantiegeld.

  Kan je dit vergelijken? Alvast bedankt voor je rekenwerk!

  • Geen vanzelfsprekende berekening, Julie. Omdat ik niet over alle parameters beschik. Maar die kun jij zelf wellicht in rekening nemen als je van het volgende uitgaat. 1 750 euro bruto als werknemer komt overeen met 2 250 euro omzet als zelfstandige (eindejaarspremie en vakantiegeld inbegrepen). Te verhogen met de maaltijdcheques of 295 euro omzet per maand (in totaal 2 545 euro).

   Blijft 3 000 – 2 545 of 455 euro die zou moeten volstaan als kostendekking voor de auto, gsm en het internet. Alleen jij bent in staat om te oordelen of dat zo is.

 30. Ik wens hier de reacties een halt toe te roepen. Niet dat er geen verdere vragen gesteld kunnen worden. Alleen niet meer langs deze weg. Omdat de pagina anders een kluwen dreigt te worden.

  Ook omdat er ondertussen deze online tool bestaat voor de berekening van het bruto-netto bij zelfstandigen http://www.fiscaleplanning.be/index.php?menu=taxtools&submenu=Brutto

  Heb je nog een vraag of opmerking? Gebruik dan het contactformulier.

Geef een reactie

Verplichte velden *.