zelfstandigen.be

KBO-nummer > kruispuntbank ondernemingen

| 11 Reacties

Soms lijkt het verwarrend. Is het nu ondernemingsnummer, btw-nummer of moet u het kbo-nummer opzoeken en gebruiken?

Gelukkig lijkt het alleen maar verwarrend want er is geen verschil. Hier kunt u de nummers uit de kruispuntbank ondernemingen opzoeken.

KBO-nummer opzoeken

Als het dan toch om dezelfde nummers gaat, vanwaar dan de verwarring?

Kruispuntbank van ondernemingen

Vroeger bestond er zoiets als het handelsregister. Daarin werden alle zelfstandigen geregistreerd en kregen zij een nummer toegekend bij de inschrijving. Dat handelsregisternummer moest u altijd en overal vermelden. Voor de inschrijving moest u bij de griffie van de rechtbank van koophandel zijn. Menig zelfstandig ondernemer (en zeker hun boekhouder) die daar uren op een bankje hun beurt hebben moeten afwachten.

Het lijkt wel uit de tijd dat de dieren nog spraken maar toen bestonden nu eenmaal geen computers en internet. Dat is ondertussen (gelukkig) veranderd waardoor het handelsregister plaats heeft geruimd voor de Kruispuntbank der Ondernemingen. Die wordt centraal beheerd door de overheid.

KBO-public search

Met het verdwijnen van het handelsregister, verdween ook het handelsregisternummer. Dat werd vervangen door een ondernemingsnummer. Verder blijven alle verplichtingen gelijk d.w.z. dat u het nummer altijd en overal moet vermelden. Het werd trouwens uitgebreid voor iedereen (wat vroeger niet het geval was).

Omdat de ondernemingsnummers toegekend worden bij inschrijving in de KruispuntBank voor Ondernemingen, gaan sommigen ervan uit dat ze naar het KBO-nummer zoeken moeten als het om het vroegere handelsregisternummer gaat. Dat is een beetje zoals een Looza bestellen als u zin hebt in een fruitsap.

Kruispuntbank public search

Het is dus wel degelijk een ondernemingsnummer dat bij inschrijving wordt toegekend en dat u hier via de KBO-public search kunt opzoeken.

Om een ondernemingsnummer aan te vragen en te kunnen starten als zelfstandige, moet u zich inschrijven bij een ondernemingsloket.

Een btw-nummer aanvragen (d.w.z. uw ondernemingsnummer als dusdanig laten activeren) gebeurt ook via het ondernemingsloket in uw buurt of rechtstreeks online.

Langs de weg kunt u trouwens een btw-nummer opzoeken.

Btw-nummer

Terug naar het handelsregister. Er bestonden in die tijd afzonderlijke btw-nummers. Met de installatie van de kruispuntbanken, is dit verleden tijd. Het gaat dus steeds om hetzelfde nummer.

Dus één nummer voor alles. Het kbo-nummer dat u krijgt wanneer u zich laat inschrijven in de kruispuntbank van ondernemingen en dat ondernemingsnummer heet.

 

Auteur : Peter De Bruyn

Deze auteur is niet langer actief op zelfstandigen.be

11 reacties

 1. Er blijft natuurlijk een essentieel verschil tussen het btw nummer en het ondernemingsnummer: het hebben van een ondernemingsnummer impliceert nog niet automatisch het hebben van een (geldig) btw nummer. En zo ontstaat de verwarring wanneer een geldig ondernemingsnummer wordt gebruikt als (niet-geldig) btw nummer …

  • Terechte opmerking, Eddy.

 2. En qua BTW-nummer kun je het nog wat moeilijker maken (maar laat je niet verwarren door mijn opmerking): Je hebt ook een BTW-nummer met vrijstellingsregime van periodieke BTW-aangiften en dan laten sommige BTW-kantoren effectief die 0 vooraan weer vallen om het onderscheid te maken. En op je BTW-listing heb je dan dikwijls ondernemingsnummer die je toch niet mag vermelden omdat het bijv. een bepaalde patrimoniumvennootschap is maar daar moet je dan altijd het tarief van 21% voor gebruiken i.p.v. het stelsel medecontractant in de bouw.

  PS: ik ben ook een soort ex-fiscalist/boekhouder omdat ik verboden werd om informatica te doen en daarvoor in de clinch durfde gaan als ouderwetse man omdat ik boekhouding ook een commerciële activiteit vind en ben daar zelfs al correctioneel veroordeeld, maar ze doen maar, dit komt nog als zwarte geschiedenisbladzijde boven bij mijn verfilmingen de komende 30 jaren hierover en hoe we zelf onze cultuur laten verloren gaan door toenemende vakidiotie en waarbij men ADHD of minstens ook intelligente mensen wil dwingen in een keurslijf te kruipen en zo ook het ondernemerschap EN de integriteit EN de christelijke waarden in de kiem deels smoort, maar niet waar ik in de buurt ben; intussen ben ik ook rechtskundig assessor, wetenschapper en vrije beroeper/journalist omdat ik mij NIET laat doen en ook niet zal plooien onder onmachtsreacties van ‘instituten’.

 3. Graag had ik btw en adres gekend van architect dedecker yves-henry (omgeving gent)

  • Ondernemingsnummer: BE0587809310
   Naam: Dedecker Yves Henri
   Adres: Rozendaalken 2
   9000 Gent

 4. Waar vind ik informatie over een bedrijf dat in 2010/2011 failliet is gegaan.
  Naam : Carso NV

 5. Het betreft vermoedelijk de Franstalige firma CARSO sa uit Schaerbeek met ondernemingsnummer 0462.167.782. Via http://www.staatsblad.be – opzoeking rechtspersonen – vind je met het ondernemingsnummer alle informatie zoals bijvoorbeeld wie momenteel de curator is.

 6. Goededag,

  ik ben zinnens om als gepensioneerd leerkracht, bijlessen wiskunde te geven in zelfstandige activiteit. Erg beperkte omvang. Het is mogelijk dat deze activiteit vrijgesteld is van BTW. Als inderdaad vrijgesteld -het wordt momenteel onderzocht -Moet ik dan ook inschrijving voorzien in kbo? En buiten de scope van jullie activiteiten, moet ik me ook in regelstellen qua sociale bijdragen?
  Met dank en vriendelijke groeten,

 7. Heeft iedereen vrij toegang tot de KBO? Zijn er gegevens die afgeschermd worden?

 8. Waar vind ik informatie over en bedrijf dat stopte in 1962.
  Het handelsregister nummer was H.R. Brussel 41329
  Brouwerij sint-michael te 1851 Humbeek

 9. BELANGRIJKE opmerking.

  Vragen kunnen hier niet meer gesteld worden … daarvoor kun je voortaan terecht op ons Startersforum.

  Zie > https://www.facebook.com/groups/startersforum/

Geef een reactie

Verplichte velden *.