zelfstandigen.be

KBO-nummer | Kruispuntbank ondernemingen

| 5 Reacties

Soms lijkt het verwarrend. Is het nu ondernemingsnummer, btw-nummer of moet je een kbo-nummer opzoeken en gebruiken?

Gelukkig lijkt het alleen maar verwarrend want er is geen verschil. Via zelfstandigen.be kun je de gegevens in de kruispuntbank ondernemingen opzoeken.

KBO-nummer opzoeken

Als het toch om dezelfde nummers gaat, vanwaar dan de mogelijke verwarring?

Kruispuntbank van ondernemingen

Vroeger bestond er zoiets als het handelsregister. Daarin werden alle zelfstandigen geregistreerd en kregen zij een nummer bij inschrijving. Dat handelsregisternummer moest je altijd en overal vermelden. Voor de inschrijving moest je bij de griffie van de rechtbank van koophandel zijn. Menig zelfstandig ondernemer (en zeker boekhouders) die daar uren op een bankje hun beurt hebben moeten afwachten.

Het lijkt wel uit de tijd dat de dieren nog spraken maar er waren toen geen computers en internet. Dat is ondertussen (gelukkig) veranderd waardoor het handelsregister plaats heeft moeten ruimen voor de Kruispuntbank der Ondernemingen. Die wordt centraal beheerd door de overheid.

KBO-public search

Met het verdwijnen van het handelsregister, verdween ook het handelsregisternummer. Dat werd vervangen door het ondernemingsnummer. Verder blijven alle verplichtingen gelijk d.w.z. dat je het nummer altijd en overal moet vermelden. Het werd trouwens uitgebreid naar alle sectoren (wat vroeger niet het geval was).

Omdat ondernemingsnummers toegekend worden bij inschrijving in de KruispuntBank voor Ondernemingen, gaan sommigen ervan uit dat ze naar het KBO-nummer zoeken moeten als het om het vroegere handelsregisternummer gaat. Dat is een beetje zoals een Looza bestellen als je zin hebt in een fruitsap.

Kruispuntbank public search

Het is dus wel degelijk een ondernemingsnummer dat bij inschrijving wordt toegekend en dat je via de KBO-public search kunt opzoeken (zelfstandigen.be staat hiermee in verbinding dankzij Graydon Belgium).

Voor de inschrijving (en uitschrijving) kun je terecht bij een ondernemingsloket. Je kunt via hen ook een btw-nummer aanvragen.

Btw-nummer

Even terug naar het handelsregister. Er bestonden in die tijd afzonderlijke btw-nummers. Met de installatie van de kruispuntbank, is dit verleden tijd. Het gaat dus steeds om hetzelfde nummer.

Dat wil zeggen dat er 1 nummer voor alles bestaat. Namelijk een nummer waarvoor je bij een ondernemingsloket moet zijn om je te laten inschrijven in de kruispuntbank van ondernemingen waarna je een nummer krijgt dat eigenlijk geen kbo-nummer genoemd mag worden en dat ook als btw-nummer dient. Of wordt het nu weer verwarrend…?

 

Auteur : Peter De Bruyn

Peter De Bruyn was actief als erkend fiscalist-boekhouder en coördinator van ondernemersprojecten. Hij is de oprichter bij zelfstandigen.be

5 reacties

 1. Er blijft natuurlijk een essentieel verschil tussen het btw nummer en het ondernemingsnummer: het hebben van een ondernemingsnummer impliceert nog niet automatisch het hebben van een (geldig) btw nummer. En zo ontstaat de verwarring wanneer een geldig ondernemingsnummer wordt gebruikt als (niet-geldig) btw nummer …

  • Terechte opmerking, Eddy.

 2. En qua BTW-nummer kun je het nog wat moeilijker maken (maar laat je niet verwarren door mijn opmerking): Je hebt ook een BTW-nummer met vrijstellingsregime van periodieke BTW-aangiften en dan laten sommige BTW-kantoren effectief die 0 vooraan weer vallen om het onderscheid te maken. En op je BTW-listing heb je dan dikwijls ondernemingsnummer die je toch niet mag vermelden omdat het bijv. een bepaalde patrimoniumvennootschap is maar daar moet je dan altijd het tarief van 21% voor gebruiken i.p.v. het stelsel medecontractant in de bouw.

  PS: ik ben ook een soort ex-fiscalist/boekhouder omdat ik verboden werd om informatica te doen en daarvoor in de clinch durfde gaan als ouderwetse man omdat ik boekhouding ook een commerciële activiteit vind en ben daar zelfs al correctioneel veroordeeld, maar ze doen maar, dit komt nog als zwarte geschiedenisbladzijde boven bij mijn verfilmingen de komende 30 jaren hierover en hoe we zelf onze cultuur laten verloren gaan door toenemende vakidiotie en waarbij men ADHD of minstens ook intelligente mensen wil dwingen in een keurslijf te kruipen en zo ook het ondernemerschap EN de integriteit EN de christelijke waarden in de kiem deels smoort, maar niet waar ik in de buurt ben; intussen ben ik ook rechtskundig assessor, wetenschapper en vrije beroeper/journalist omdat ik mij NIET laat doen en ook niet zal plooien onder onmachtsreacties van ‘instituten’.

 3. Graag had ik btw en adres gekend van architect dedecker yves-henry (omgeving gent)

  • Ondernemingsnummer: BE0587809310
   Naam: Dedecker Yves Henri
   Adres: Rozendaalken 2
   9000 Gent

Geef een reactie

Verplichte velden *.