zelfstandigen.be

Btw-nummer opzoeken of controleren

Soms moet u een btw-nummer opzoeken of de gegevens van iemand controleren. U kunt dan beginnen met bellen en mailen maar dat komt niet altijd gelegen of het duurt gewoon te lang. Gelukkig bestaat er internet en kunt u langs deze weg een btw nr. opzoeken in België.

Btw-nummer opzoeken

U kunt langs deze weg ook een btw-nummer controleren. Zo klopt uw boekhouding en krijgt u geen ruzie met de controleurs die de btw controleren. Btw-nummer, ondernemingsnummer of kbo-nummer? Er is geen verschil.

Buitenlandse btw-nummers controleren

Via zelfstandigen.be kunt u gemakkelijk een btw nr. zoeken in België. Wilt u buitenlandse btw-nummers opzoeken? Dan wordt het toch telefoneren of mailen.

Tenzij het om een Europese belastingplichtige gaat. De Europese commissie heeft een website waardoor een btw-nummer opvragen, mogelijk wordt in elke lidstaat van Europa.

Let wel: u kunt via deze site alleen de geldigheid van een btw nr. controleren. U kunt niet naar persoonlijke gegevens in de btw zoeken (zoals dat wel kan via zelfstandigen.be).

> opzoeken btw-nummer in de Europese Unie

Zorg dat u steeds over de juiste informatie beschikt. Zeker als het om afnemers uit het buitenland gaat. Anders dreigt u niet alleen administratief in de knoei te raken. U dreigt ook te moeten opdraaien voor alle ten onrechte niet aangerekende belastingen over de toegevoegde waarde.

Als het gaat om zgn. intracommunautaire leveringen, is de afnemer er immers toe gehouden om de belastingen in eigen land te voldoen. U mag die dan niet factureren en daarom dient u te weten of de buitenlandse klant fiscaal in regel is.

Weet ook dat deze toepassing, net zoals onze databank om na te gaan of een onderneming al dan niet failliet is, tot stand komt in samenwerking met Graydon.

Btw-nummer zoeken via Graydon