zelfstandigen.be

Hoe pak ik best mijn boekhouding aan?

Zelfstandigen hebben 1 ding gemeen: ze hebben allen een boekhouding. Zelfstandigen in bijberoep ontsnappen hieraan ook niet. Hoewel de manier waarop men die moet voeren, van zelfstandige tot zelfstandige verschilt.

Zelf doen of laten doen?

Dat is in eerste instantie de vraag. Het antwoord hierop is afhankelijk van de aard en de omvang van uw onderneming.

Zo volstaat een vereenvoudigde boekhouding voor eenmanszaken en vennootschappen onder firma (VOF) of een gewone commanditaire vennootschap met omzet tot 500 000 EUR.

Daarboven en voor andere vennootschappen (nv, bvba…) is dubbel boekhouden verplicht.

Boekhouding eenmanszaak

U komt dus op een eenvoudige manier weg qua boekhouding eenmanszaak. Boekhouding zelfstandige in bijberoep of hoofdberoep? Het maakt geen verschil.

Het enige verschil dat bestaat, is dat tussen al dan niet btw-plichtigen. Omdat iedereen wel een belastingaangifte moet invullen maar niet iedereen een btw-aangifte.

In ieder geval kunt u eraan denken om als eenmanszaak uw boekingen zelf te verwerken met een (online) boekhoudprogramma.

Excel boekhouden

U kunt natuurlijk ook kiezen voor Excel boekhouden. Dat is gratis (tenminste als u over dat programma op uw computer beschikt). Er kleven wel nadelen aan het gebruik van Excel.

  • U moet vertrouwd zijn met de werking van het programma. Anders dreigt er wel eens iets mis te gaan.
  • Naast kennis moet u er ook tijd in investeren. Boekhouden met Excel is immers behoorlijk tijdrovend.
  • En u kunt alleen via uw eigen computer aan de bestanden. Wat als daarmee iets misgaat? Diefstal, een virus of een crash…dan bent u alles kwijt.

Online boekhouden

Online boekhouden kent deze nadelen niet d.w.z. dat u van om het even waar en op welke computer, veilig aan uw boekingen kunt. Formules zitten in de software en ze worden automatisch verwerkt en waar nodig bijgewerkt (u bent dus steeds up-to-date).

De handelingen die u dient uit te voeren zijn beperkt waardoor u tijd bespaart. En aangezien er dagelijks een back-up gemaakt wordt, raakt u uw gegevens nooit kwijt.

Naast het gemak biedt online boekhouden nog een voordeel. U hoeft er zelf niets van te kennen. Het programma wijst zichzelf immers uit en mocht u toch vastzitten, dan is er nog altijd een telefonische hulplijn of support by mail.

Laat u bijstaan!

Boekhouding eenmanszaak zelf doen of laten doen? U kunt vrij kiezen. Er is geen verplichting om u te laten bijstaan door een boekhouder of accountant.

Hoewel u daar soms wel goed aan doet. Als u een zaak start bijvoorbeeld. Of als u denkt aan een vennootschap. Of als het u ontbreekt aan kennis of tijd.

Vaak wordt de kostprijs als drempel ervaren. Ook al verdient een goede professional zichzelf terug. Daarom werken we met hen samen op fiduciaire.vlaanderen

boekhouding eenmanszaak