zelfstandigen.be

Aftrekbare kosten (inclusief autokosten)

| 86 Reacties

Zelfstandigen mogen hun beroepskosten fiscaal in rekening brengen (zie aftrekbare kosten zelfstandige in de inkomstenbelasting). Dat geldt zowel voor eenmanszaken als vennootschappen.

Voor de aftrek van de kosten auto bestaan bijzondere regels. Regels die wel eens durven te veranderen. Daarom dit overzicht met betrekking tot de aftrekbaarheid autokosten 2012 (die niet verschilt van de aftrekbaarheid autokosten 2011).

Algemene regel

Aftrekbaarheid autokosten = 75 %

Let wel: deze regel is alleen van toepassing op natuurlijke personen. Dat wil zeggen: zelfstandige ondernemers (eenmanszaken) die niet als vennootschap handelen.

Aftrekbaarheid autokosten vennootschappen

De fiscale aftrek voor vennootschappen gebeurt in functie van de CO2-uitstoot van de wagen. Hierbij moet je een onderscheid maken tussen diesel, benzine en elektrische voertuigen.

De regelgeving is van toepassing op alle aftrekbare kosten (aankoop, onderhoud, herstellingen, autokeuring, pechverhelping, carwash, parkingkosten, verkeersbelasting…) met uitzondering van de verbruikskosten. Zoals bij de eenmanszaken, bedraagt de fiscale aftrek voor brandstof 75 %.

Verder zijn dit de toepasselijke coëfficiënten. Nogmaals: alleen voor vennootschappen waarbij je de aftrekbeperking moet toepassen overeenkomstig de CO2 uitstoot van de wagen (uitgedrukt in gram).

Aftrek dieselwagens

00 – 060  ->  100 %
061 – 105  ->  90 %
106 – 115  ->  80 %
116 – 145  ->  75 %
146 – 170  ->  70 %
171 – 195  ->  60 %
vanaf 195  ->  50 %

Aftrek benzine + lpg

00 – 060  ->  100 %
061 – 105  ->  90 %
106 – 125  ->  80 %
126 – 155  ->  75 %
156 – 180  ->  70 %
181 – 205  ->  60 %
vanaf 205  ->  50 %

Voor elektrische wagens geldt een positieve aftrekbeperking van 120 %

Hoe kan ik achterhalen hoeveel CO2 mijn wagen uitstoot?

De CO2-uitstoot vind je terug op het gelijkvormigheidsattest en het inschrijvingsbewijs van jouw wagen. Je kunt eventueel gebruik maken van deze berekeningsmodule

Uitzonderingen d.w.z. fiscale aftrekbaarheid auto 100 %

Zowel in de personen- als in de vennootschapsbelasting, geldt voor de onderstaande onkosten geen fiscale beperking.

 • Financieringskosten
 • Leasing indien minimum 24 maanden
 • Gsm of mobilofoon in de wagen
 • Parkingkosten anders dan die voor uzelf
 • Aanleg of huur van een parking
 • Voorraadinstallaties voor brandstof

Wat met de btw?

In de btw is de fiscale aftrekbaarheid auto beperkt tot 50 %. De eventueel niet-aftrekbare btw mag je van de belastingen aftrekken.

Voorbeeld: je koopt een personenwagen die je voor 80 % beroepsmatig gebruikt. De auto kost 20 000 euro + 4 200 euro btw. Het maakt hierbij niet uit of de wagen door een natuurlijke persoon dan wel een vennootschap gebruikt wordt. Voor de btw speelt de CO2-uitstoot geen rol.

De berekening doet zich voor als volgt: 4 200 x  80 % = 3 360 euro. Aftrek beperkt tot 4 200 x 50 % = 2 100 euro. Niet-aftrekbare btw = 3 360  – 2 100 = 1 260 euro. Dit bedrag mag je bij de beroepskosten opnemen als niet-aftrekbare btw.

Hoewel ook weer niet helemaal. De btw die je niet kunt recupereren, moet ook beperkt worden: 1 260 euro wordt 945 euro (75 % in de veronderstelling dat het om een zelfstandige gaat).

Uitzonderingen op het vlak van btw?

Jazeker. Op het vlak van btw treffen we in grote lijnen dezelfde uitzonderingen aan als bij de directe belastingen (kosten auto = volledig aftrekbaar).

 • Gsm of mobilofoon gekoppeld aan de wagen
 • Parkingkosten anders dan die voor uzelf
 • Aanleg of huur van een parking of voorraadinstallatie voor brandstoffen
 • Huur van een garage en beroepsmatige verplaatsingen met een taxidienst

 

Tot slot drie opmerkingen.

 1. Bovenstaande regels zijn van toepassing op zelfstandigen en vennootschappen die het voertuig voor beroepsverplaatsingen gebruiken. Niet als verkoopswaar. Ook niet als verhuurmiddel en al zeker niet om te herstellen (garagisten). In die gevallen is er geen aftrekbeperking.
 2. Bovenstaande regels zijn van toepassing op personenwagens of auto’s voor dubbel (gemengd) gebruik. Niet voor typische bedrijfsvoertuigen zoals (lichte) vrachtwagens. Voor hen geldt ook geen fiscale beperking.
 3. De aankoop van een voertuig is geen kost maar een investering. Investeringen moet je afschrijven (voorbeeld afschrijvingstabel).

En o ja, voor de nonchalante onder ons. Verkeersboetes zijn nooit aftrekbaar.

 

Auteur : Peter De Bruyn

Deze auteur is niet langer actief op zelfstandigen.be

86 reacties

 1. Zijn deze voorwaarden in 2012 ook nog geldig? Of is het artikel nog niet aangepast? Als eenmanzaak speelt de CO2 uitstoot dus geen rol? Algemene regel 75% blijft?

 2. Beste,

  Hartelijk dank voor uw antwoord op mijn vraag. Wij zijn zinnens eerstdaags een wagen aan te kopen voor onze EENMANSZAAK. Nu beweert mijn boekhouder bij hoog en bij laag dat de aftrek gebeurt aan de hand van CO2.

  Wie heeft gelijk?

  • Boekhouders hebben meestal gelijk, Lena. Niet in dit geval. Tot nader order geldt de aftrekbeperking van autokosten op basis van de CO2 uitstoot enkel en alleen voor vennootschappen. Voor eenmanszaken blijft de oude 75 % regel van kracht. Zowel voor de aankoop (afschrijvingen) als voor alle andere onkosten.

   Best dat je boekhouder contact opneemt met zijn of haar beroepsinstituut. Zelf kun je voor uitsluitsel het contactcenter van de overheid bellen op 02 572 57 57

  • Hallo

   Je mag er zeker van zijn dat voor de éénmanszaak menner De Bruyn gelijk heeft. Ik volg drie maal in de week les fiscalist, en moest dit niet meer zo zijn zouden we dit zeker al gezien hebben. De aftrek volgens co2 uitstoot is enkel voor vennootschappen.
   Mvg
   Heidi

 3. Ik ben zelfstandige, geen vennootschap. Mijn wagen gebruik ik voor 40% voor mijn beroep. Als ik de wetgeving en het arrest van hof van cassatie (2003-10-2) goed interpreteer, mag ik de BTW op wagen-gerelateerde kosten voor 40% aftrekken (de 50% geldt daar als bovenmarge).

  Is er een gelijkaardige regel voor de personenbelasting? Geldt die 75% fiscale aftrekbaarheid auto ook als bovenmarge zoals bij de BTW (dus voor mij 40%) of is de kost daar beperkt tot 75% van het beroepsdeel (dus voor mij 75% * 40% = 30%)?

  • Dag Johan

   Jouw redenering m.b.t. de btw is correct. Voor wat de personenbelasting betreft, moet je altijd rekening houden met de aftrekbeperking van 75 %. In jouw voorbeeld gaat het dus om 30 % aftrekbare kosten.

 4. Beste Peter,

  Felicitaties met deze blog. Ik heb al veel bijgeleerd. Ik begin op 1 juli 2012 met een eenmanszaak waarvoor ik bij klanten aan huis moet gaan.

  Kan ik voor mijn wagen een bepaald bedrag per km als onkosten inbrengen?

  • Dag Dirk

   Bedankt voor het compliment.

   Met betrekking tot de wagen kun je inderdaad een forfait per kilometer hanteren. Dat forfait bedraagt 0,15 eurocent voor woon- werkverkeer (ingeval je een vaste plaats van tewerkstelling zou hebben). Anders moet je jouw werkelijke beroepskosten inbrengen.

   • Beste Peter,

    In verband met de verplaatsingskosten, ik ga EPC’s uitrekenen en daarvoor moet ik normaal elke klant slechts eenmaal bezoeken. Daarnaast ook een beetje prospectie bij makelaars en notarissen. Zoals je zegt moet ik dus de werkelijke beroepskosten bepalen. Kan ik daarvoor uitgaan van het jaarlijks aantal gereden km en dan de onkosten uitrekenen per km? Ik denk dan wel veel hoger uit te komen dan het forfait van 0,15 euro. Kan dat?

    • Dag Chris

     Jouw redenering klopt, Dirk. Dat wil zeggen dat de aftrekbare kosten inderdaad hoger zullen uitvallen dan 0,15 euro per km. Ze zullen wellicht meer dan het dubbele bedragen.

     Ik moet wel zeggen dat niemand de omslag naar km-prijs maakt. Het volstaat om het totaal van de kosten auto te nemen en dit dan qua aftrekbaarheid autokosten, te vermenigvuldigen met het cijfer dat je bekomt wanneer je het totaal aantal beroepskilometers deelt door het totaal aantal kilometers van de wagen op jaarbasis.

     Denk er ook aan om de uitkomst te onderwerpen aan de regels met betrekking tot de beperking van de fiscale aftrekbaarheid auto.

   • Prima blog!
    Betekent dit dat je, zo je een vaste plaats van tewerkstelling hebt bvb ziekenhuis, je het forfait kan nemen of de 75% regel? Kies je zelf of wordt dit opgelegd?

   • Hey Peter,

    Ik had een bijkomende vraag bij bovenstaande gegevens. Als je jouw benzine, herstellingen, onderhoud, verzekering… inbrengt als kost, kan je daarnaast geen kilometervergoeding inbrengen als kost? Is het zo dat je ofwel het één ofwel het andere doet… Als je als freelancer plots x-aantal keren gaat werken op locatie, kan je dan de gemaakte kilometers niet inbrengen (bovenop de vaste kosten?)

    Alvast bedankt!

    grtz

 5. Beste Peter,

  Geldt bij renting ook een aftrekbaarheid van 100%?

  Steven

  • Dag Steven

   In dat geval is de algemene regel dat de financiële lasten enkel voor 100 % aftrekbaar zijn indien het gaat om een contract van minimum 24 maanden (zoals bij leasing).

   • Beste Peter, uw website is een fantastische bron aan duidelijke informatie voor iemand zoals mij als zelfstandige binnenkort gaat beginnen.

    Als je een leasing aangaat (>24 maanden), moet je dan nog onderscheid maken tussen privé en werk kilometers of is het sowieso 100% aftrekbaar?

    Geldt dit voor zowel een financiële leasing als een operationele (all in, verzekering, onderhoud,banden,bijstand,…)?

   • Geachte,

    Dus als ik een auto heb aangekocht bij renting met een contract van vijf jaar kan ik de volledige maandelijkse kost van deze auto aan 100% aftrekken?

 6. Hallo Peter,

  Ook van mijnentwege proficiat met de site.

  Wat betreft de vraag van Steven over renting, heb ik mij laten vertellen dat renting van een auto sinds kort niet meer 100% fiscaal aftrekbaar zou zijn. Klopt dit?

 7. Beste Peter,

  als je zelfstandige bent en je gebruikt je wagen voor 90% voor je beroep, maar je had je wagen al in je bezit voor dat je zelfstandige was. Kan ik alle kosten omtrent de wagen dan inbrengen als beroepskosten? (onderhoud, brandstof, …)

 8. Wat is het maximale percentage dat aanvaard wordt voor beroepsmatig gebruik van een personenwagen? Kan is 90% beroepsmatig inbrengen?
  En als er reclame op de wagen komt? Kan die wagen dan eventueel naar 100 % beroepsmatig?

 9. wacht eens even…
  vele (bijna alle denk ik) firmawagens zijn leasing of renting
  voor de firma speelt de co2 uitstoot geen rol? altijd 100%?

  klopt dat want dat had ik niet verwacht…

  het VAA is natuurlijk wel sterk co2 afhankelijk

  • verwijzend naar uw artikel:
   “Uitzonderingen d.w.z. fiscale aftrekbaarheid auto 100 %

   Zowel in de personen- als in de vennootschapsbelasting, geldt voor de onderstaande onkosten geen fiscale beperking.

   Financieringskosten
   Leasing indien minimum 24 maanden”

 10. Ik ben in februari 2012 gestart als zelfstandige (eenmanszaak – gee, vennootschap) – ik heb een wagen die op mijn naam staat maar niet op naam van eenmanszaak. Er werd mij gezegd dat ik mijn wagen niet aan mezelf (als eenmanszaak) kan verkopen.
  Kan ik mijn autokosten aftrekken / Kan ik mijn auto inbrengen in eenmanszaak ?
  Kan ik kosten bewijzen en aftrekken indien de wagen niet op de eenmanszaak staat ?
  Of kan ik mijn effectief professionele km inbrengen aan een bepaald bedrag (welk bedrag ?)
  De professionele kilometers zijn quasi gelijk aan de effectief gereden kilometers, aangezien ik de wagen enkel voor professioneel gebruik. Kan dat problemen opleveren (bij inbrengen van effectief gereden km ?), gaan ze er dan ook km uitgooien ?

  Hartelijk dank voor uw antwoord.

 11. Hallo
  Ben sinds 2 oktober zelfstandig (eenmanszaak). Tot nu toe heb ik steeds enkel een globaal bedrag per uur gefactureerd zonder het bedrag te splitsen in dienst en verplaatsingskosten. Is het fiscaal voordeliger om dit te doen of maakt dit niks uit?

 12. Beste Peter,

  Ik zit met een ingewikkelde situatie. Heb 2j geleden een wagen op de zaak aangekocht, deze wagen wordt nu gebruikt door mijn broer. De afbetaling gebeurt nog steeds via mij, daar hij geen extra lening meer kon krijgen.

  Is het nu mogelijk dat ik een andere wagen kan leasen op naam van de zaak – eenmanszaak.

  En welke formule is eigenlijk het interessantst? Werk als Personal Coach, moet dus telkens naar de mensen thuis.
  Zie op internet zoveel verschillende formules, daar ikzelf de bomen door het bos niet meer zie…

  Alvast bedankt voor je tijd

 13. Beste,
  Wat als ik volledig prive een tweede wagen koop, die ik 80% voor mijn bijberoep gebruik. Hoe zit het met aftrekbaarheid van de aanschafprijs?
  Aangezien ik ervoor kies prive e kopen, zal ik dus geen btw terugvorderen, maar kan ik de aanschafprijs afschrijven? Bedrag met of zonder btw? ( uiteraard allemaal aan 80%*75% in mijn geval)
  Voorden kocht ik een tweedehandswaen, en heb die zonder probleem afgeschreven, nu met die nieuwe zit ik vooral gewrongen met de btw. Wil hem niet op zaak zetten, omdat je dan later weer btw moet rekenen bij verkoop enzo

 14. Geachte Peter,

  Even mijn situatie,
  Eenmanszaak sinds 1.7.2012
  Ik sta op het punt een lichtevracht auto te kopen.
  Deze zal voor minstens 80% voor mijn dagelijkse job worden
  gebruikt.hoeveel btw zal ik recupereren en hoeveel kosten kan ik inbrengen.Wanneer word de btw terug gestort?Wat is het interessants, een financiering bij de bank,een financiële renting,..
  Vooral om dit voertuig na 5 jaar te kunnen verkopen.
  Ik heb ongeveer 50% van het bedrag ex btw in handen.
  Of is het financieel voor mij interessanter om het volledige bedrag te lenen?
  Ik kijk uit naar jouw professioneel advies.
  Alvast bedankt voor Uw tijd.

  Vriendelijke groeten,

  Nathan

 15. Beste Peter,

  Wat een bron van info hier, proficiat ;)

  Ik ben sedert 01/02/2012 ZIB onder de vrijstellingsregel van 5580€ en zou opteren voor aangifte van de werkelijke beroepskosten i.p.v het wettelijk kostenforfait.
  Rekening houdende met bruto inkomen na afhouding RSZ, stel dat het wettelijk forfait aftrek beroepskosten, aanslagjaar 2012 de som van 2618€ bedraagt.

  Toch is iets me niet héél duidelijk.

  Mag ik op code 1258 (aanslagbiljet personenbelasting) m’n werkelijke beroepskosten als werknemer én ZIB samen aangeven?

 16. Hello meneer de bruyn.

  Ik heb boekhouding in Ierland gestudeerd.Ik probeer nu om een opleiding te volgen over Belgishce BTW.
  Ik ben verward over Btw aftrekken. voorbeld X betaald 100 euro voor brandstof voor bedrijfs wagen.hij zou zetten 100 euro als kosten in het bedrijfsleven, maar krijgt hij trouwens helemaal terug, bijvoorbeeld 10 euro van Zo of doet dat 10 euro wordt aangepast btw verschuldigd en ook ik ben in de war over de% van de btw aftrekbare van eTEN bijvoorbeld, is de Bedrag wie ZE Betaald have for eten van enkel btw op Bedrag is aftrekbare…

  Hulp mij AUB

 17. Beste,

  Dank u voor de duidelijke uitleg. Ik heb toch nog een vraagje bij de uitzonderingen voor een v’p.
  Mijn vennootschap gaat een auto leasen ( diesel met co2 : 123, dus normaal alle kosten 75% aftrekbaar ; restwaarde 16%) . Contract loopt 36 maanden en wij betalen 249 euro + btw per maand. Betekent die uitzondering dan dat die 249 euro voor 100% aftrekbaar is en niet 75%?
  Dank bij voorbaat voor een antwoordje.

 18. Beste Peter,

  Stel, ik heb een eenmanszaak en ik wil mijn auto afschrijven over een aantal jaren op mijn personenbelansting.
  Wat gebeurt er eens de auto volledig afgeschreven is?
  Mag ik deze gewoon als tweedehands wagen verkopen?
  Moet ik hier dan bijkomende belastingen op betalen?

  Stel dat ik een telefoon aankoop en deze als beroepskost inbreng.
  Mag ik deze dan ook verder verkopen als privé-eigendom?
  Mag ik bijvoorbeeld meerdre telefoons aankopen als ik dat wil of is er een limiet?

  Vriendelijke groeten, Ben

 19. Beste Peter,

  Bedankt voor deze site.

  Onze vraag:
  We zouden een Range Rover (Co2 194g) willen kopen. (prijs 76.000 Euro)
  +/- 20.000 km /jaar
  Wat is voordeligst, op naam van mijn vrouw haar eenmanszaak, of privé?
  Kan u dat eventueel ook een beetje toelichten?

  Mvg,
  Patrick

 20. Moet ik voor een wagen bij een eenmanszaak nog een correctie voor privégebruik toepassen en hoe wordt dit berekend?

 21. Beste Peter

  Mijn berekening verschilt een beetje met deze hierboven, klopt deze ook of ben ik totaal foutief bezig? Ik zal het voorbeeld nemen dat jij gebruikt.
  O ja ik heb een eenmanszaak (natuurlijk persoon dus).

  20000 euro + 4200 euro btw aan 80% = 16000 + 3360 btw

  De berekening btw die ik doe is als volgt: 4200 x 80% = 3360 euro. Aftrek beperkt tot 3360 x 50% = 1680 euro . Aftrekbare btw = 1680 euro. Niet aftrekbare btw = 1680 euro. Die tel ik bij de 16000 euro en gaat in vak 82. Bij de vermelding op resultatenrekening als kost(61) wordt van dit bedrag (16000 + 1680 euro) dan nog 25% in mindering gebracht.

  Klopt dit ?

 22. Beste Peter,

  Als ik als zelfstandig interim manager in hoofdberoep (eenmanszaak) meer dan 40 dagen naar dezelfde klant moet rijden, moet ik dan voor die bepaalde dagen de autokosten als woon-werkverkeer rekenen (forfait van 0,15 EUR / km) of kan ik gewoon het jaar kostenplaatje maken – ik heb van alle kosten de facturen in de btw aangifte opgenomen – en dan de regel hanteren om alle kosten om te slaan volgens beroepsmatige kilometers + de beperking van 75% ?

 23. Hallo Peter,

  Is er enige verandering wat betreft de 100% aftrekbaarheid bij renting?

  Mvg

  Liesbeth

 24. Dag Peter,

  Ik ben zaakvoerder van een vennootschap. oor de noodzakelijke dienstverplaatsingen gebruik ik mijn privé wagen. Klopt het dat ik kan kiezen voor de forfaitaire vergoeding, welke gebruikt wordt voor de ambtenaren, om de kosten van de afgelegde km te vergoeden? Kan ik deze vergoeding ook uitsplitsen, nl. de brandstofkosten integraal laten betalen door de vennootschap, en de andere kosten op forfaitaire basis

 25. Geachte,

  Ik heb op mijn éénmanszaak een personenwagen die ik qua BTW 50 % aftrek en
  voor de Directe Belastingen 75 %.
  Als ik mijn wagen nu verkoop voor vb 10.000 Eur + 2100 Eur BTW, moet ik dan
  de volledige BTW afdragen aan de staat of 50 % van de 2100 Eur (zoals bij de vennootschappen).

  Alvast bedankt voor enig licht te brengen in deze moeilijke materie

 26. Gelden deze regel nog in 2013

 27. Wat als de wagens niet aangekocht werden op de vennootschap?
  Er is enkel woon-werk verkeer, hoogstens eens een concurrent of beurs bezoeken.

  Onderhoud, brandstof?

  Mogen de kosten van deze wagen ingebracht worden in de vennootschap?
  Kunnen deze kosten beter als eigen beroepskost afgetrokken worden?

  Dank

 28. Heel interessante blog die ik nu pas kwam te ontdekken.
  Proficiat met dit puik initiatief !

  Vraagje.

  Kan een belastingplichtige-vennootschap via de belastingadministratie officieel te weet komen hoeveel de CO2-uitstoot van een op haar naam ingeschreven autovoertuig bedraagt ? Blijkbaar komt die CO2-uitstoot niet op alle (oudere) inschrijvingsbewijzen voor.

  Kan dit bijvoorbeeld opgevraagd worden bij het contactcenter van de fiscus ?

  Alle extra info of specifieke weetjes daaromtrent zouden zeker nuttig zijn.

 29. Geachte,
  ik ben sinds vandaag zelfstandige in bijberoep.
  Uiteraard ga ik geen nieuwe auto, pc enz kopen maar de mijne gebruiken, alsook mijn huidige telefoon & internet abonnement.
  Kan ik hiervoor iets aftrekken (inkomen/btw) ? Wat met mijn bureau in mijn woonhuis ?

 30. Beste,

  Hoe zit het met zelfstandige in bijberoep? Ik werk 80% als bediende, en als Tolk-vertaler in bijberoep voor de rechtbank. Ik ben BTW verplicht vanaf 1/07/2013. Kan ik nu al de btw afreken bij kopen van een nieuwe auto?

  Met vriendelijke groeten,
  Sna Fakhri

 31. Dag Peter

  ik heb een verkeersongeval gehad terwijl ik naar mijn bijberoep reed met de wagen. Fiscaal trek ik het forfait bedrag voor de kilometers af en de financieringskosten (50%)
  Een motorrijder heeft mij aangereden. Hij was in fout, had gedronken en heeft geen verzekering. Wat met de herstellingskosten en de BTW hierop indien die toch voor mijn rekening zouden komen? Gelden dezelfde %’s?

  Bedankt
  Ann

 32. Beste

  ik ben van plan om als freelance consultant een éénmanszaak op te starten. Hoeveel bedraagt dan eigenlijk de aftrekbaarheid van de autokosten? is het exact 75% of is dit slechts een maximum?
  Klopt de volgende berekening van de aftrekbare autokosten?
  - woon-werkverkeer; 45km * 2 * 200 dagen * 15 cent = 2700 EUR
  - bijkomende kosten; (woon-werkverkeer + 6000km / totale jaarkm’s); 24000/30000 = 80% => slechts 20% beroepsmatig met totale autokosten 15000/jaar
  => 15000 * 20% * 75% = 2250 EUR
  - Totale aftrekbare autokosten zijn 2700 + 2250 = 4950 EUR

  Wat zijn eigenlijk beroepsverplaatsingen? Mijn zaak zal ‘thuis’ gevestigd zijn, maar ik zal wel dagelijks naar de opdrachtgever gaan op een vaste plaats gedurende periodes van bv 6 maanden. is mijn woning mijn vaste tewerkstelling of bij de opdrachtgever?

  alvast bedankt.

 33. Beste Peter

  Ik woon in België maar heb een eenmanszaak die gevestigd is in Nederland. Ik wil een nieuwe auto kopen. Dat wordt dus met BE kenteken. Ik hoor dat ik dan toch (50%) van de Belgische btw kan terugvorderen via het NL bedrijf. Klopt dat en hoe is dan de procedure? Dank alvast voor je antwoord.

 34. Beste Peter

  Ik heb vorig jaar 6 maand als ZIB met vrijstellingsregeling gewerkt. Ik heb ongeveer 4800 euro inkomsten gemaakt en ongeveer 3500 euro kosten (zonder kosten die ik ervoor gemaakt heb). Nu is mijn wagen dringend aan vervaning toe en vraag ik mij af in welke mate deze voordelig zou zijn voor mijn bijberoep. Mijn verwachte inkomsten liggen op 10.000 euro in 2014 dus zal ik sowieso verplicht zijn naar de BTW regeling over te stappen.

  De wagen die ik op het oog heb is een Audi A4 van 2010, 155gr uitstoot. Prijs: €15.909,09 excl. btw, €19.250 incl btw. Ook vermeld is btw aftrekbaar. Ik zou de wagen op 4 jaar afschrijven. Zijn kosten als verzekering ook in te brengen?

  Alvast hartelijk bedankt!

 35. Beste Peter,

  Binnenkort start ik als zelfstandige in bijberoep als verkoopsconsulente van cosmetica. Ik beschik niet over een eigen wagen aangezien ik nog geen volledig rijbewijs heb en het ook een dure kost is.

  Als ik een taxi gebruik voor een aantal verplaatsingen, kan ik die kosten ook inbrengen?

  Gelden dan dezelfde regels als de fiscale aftrekbaarheid van gewoon autogebruik?

  Mvg

 36. geachte,

  mijn vriendin start als huisarts en we zijn aan het kijken om een auto aan te kopen. Een huis is een vrij beroep. Hoe zit dat dan met de BTW op de wagen?
  betekent dit ook dat als ze de wagen in leasing aankoopt, ze deze kosten aan 100% mag aftrekken, of is het 100% van de leasing excl btw en 50% op de BTW op het leasingcontract?

 37. Kan ik gebruik maken van de 120 % belastingsaftrek voor een electrische auto als zelfstandige eenmanszaak.

 38. Beste

  Graag zou ik als zelfstandige ( BVBA ) een elektrische wagen aanschaffen.
  Is de BTW 100 % aftrekbaar?

  mvg

  VIC

 39. Beste,

  bedankt voor uw opsomming en verduidelijking.
  Als ik het goed begrijp kan een zelfstandige in vrije beroep niet genieten van de 120% aftrek bij aankoop van een elektrische wagen. En wat als deze elektrische wagen een bestelwagen is, of heeft dit geen impact op de aftrekbaarheid?

  Alvast vriendelijk dank
  Jo Groven

 40. Peter,

  Als je ZIB bent en een soms voor naar een klant te rijden de wagen gebruikt, zelfs op zondag. Hoe kan je de naft en km vergoeding dan aftrekken van uw omzet?

  Mvg,
  Tom

 41. Hi, mijn zoon begint op 15/07/2014 als zelfstandige kinesist bij een bestaande praktijk. Woon-werk verkeer? Is dit enkel of is dus weg en weer ?
  Een kinesist is niet BTW plichtig. Dit betekent dat hij de BTW ook niet kan aftrekken. Kan hij de niet-aftrekbare BTW dan volledig inbrengen als kost ( uiteraard van het beroepsgedeelte ) ?

 42. Dag Peter,
  Ik start weldra een éénmanszaak op als taxibedrijf ?
  Geldt hier ook de regel van 75% aftrekbaarheid ? Wagen zal meer als beroepsdoeleind gebruikt worden, dan als privégebruik ?
  Dank voor uw reactie.
  Groeten,
  Paul

 43. Waarom moet een zelfstandige aan voorafbetalingen doen en moet een werknemer voorheffingen betalen? Waarom niet alles betalen op het moment dat het volledige belastbare inkomen gekend is?

 44. Mag je zelf bepalen welke kosten je aftrekt als beroepskosten? Ja of neen

 45. Mag een zelfstandige zijn restaurantkosten volledig aftrekken als kost?

 46. Een werknemer kan kiezen tussen 2 manieren om zijn beroepskosten af te trekken. Geef de 2 mogelijkheden en leg ze uit

 47. Welke soort belasting moet je betalen op onroerende inkomsten en op basis waarvan worden deze belastingen berekend? Leg uit.

 48. Geachte Peter,

  Ik ben sinds kort een zelfstandige in bijberoep (éénmanszaak). Ik heb niet per se de laadruimte van een bedrijfswagen nodig, maar moet wel wat verplaatsingen doen waarbij ik licht materiaal moet vervoeren. Daarom vroeg ik me af of het beter zou zijn een nieuwe bedrijfswagen (lichte vracht) te kopen van de zaak (+-19000 euro incl BTW) of een gewone tweedehandse personenwagen als particulier (+-15000 euro incl btw). De verplaatsingen voor mijn zelfstandige zaak zijn ongeveer 20%, de verplaatsingen voor mijn gewoon werk 60% en mijn privé verplaatsingen 20%.

  Vriendelijke groeten en alvast hartelijk dank,

  Job

 49. Dag Peter,

  wat een schitterende blog dat je hebt! Ik stel me nog de vraag of je, als je als vrij beroeper een vaste plaats van tewerkstelling hebt (ziekenhuis bvb), kan kiezen om de forfait te hanteren dan wel de 75% regel van toepassing te houden; en te zien wat het meest voordelige uitkomt. Of als er een soort vast woonwerkverkeer is je voor dit aspect sowieso de forfait verplicht bent te hanteren?

  Bedankt!

 50. een zelfst. in bijberoep heeft als activiteit veiligheidscoördinatie
  privé heeft hij een pw
  in de eenmanszaak heeft hij een camionette
  is de btw op de kosten van de camionette 100 % aftrekbaar ?

 51. Beste Peter,

  Ik werk als bediende voltijds. En krijg dus sociaal abonnement uitbetaald voor mijn wagen.
  Nu denk ik eraan om zelfstandige in bijberoep te worden. Kan ik dan mijn wagen nog steeds aftrekken volgens de 75% regel? Mag ik km’s inbrengen en benzine kost?
  Of mag dat niet met mijn prive voertuig. Ik zou dan als zeflstandige vertegenwoordiger de baan op gaan met mijn prive voertuig.
  Bedankt voor uw reactie.

  Groetjes,

  Gery.

 52. Beste Peter,

  Ik ben pas gestart als zelfstandige en zou nu graag een tweedehands auto willen aankopen bij een garage. Ik zag bij enkele verkopers staan ‘btw aftrekbaar’ maar ik weet eigenlijk niet zo goed wat dit wil zeggen. Stel dat ik een wagen koop van 13000 euro incl BTW, kan ik deze btw dan aftrekken en het resterende bedrag van de wagen afschrijven op bv 4 jaar of hoe gaat dit juist in zijn werk?

 53. Beste Peter,
  Ik ben zelfstandige in bijberoep en doe mijn beroeps-verplaatsingen met de gezinswagen. En tel dus een deel van de kosten van deze wagen bij mijn uitgaven (op basis van de gereden km voor beroep tot het totaal gereden km).
  Ik denk er aan volgend jaar een kleine tweedehandse Smart te kopen, speciaal voor mijn beroepsverplaatsingen (en eventueel reclame dank zij belettering).
  Ik ben vrijgesteld van BTW wegens “klein bedrijf”. Kan ik de totale aanschafwaarde van deze wagen als kosten invoeren? Kan dit in éénmaal of moet ik die afschrijven en zo ja over hoeveel jaar?
  Met dank en vriendelijke groeten

 54. Beste,

  Ik ben zelfstandige in bijberoep, ik gebruik mijn wagen voor 75% en de overige 25%privé en hoofdberoep.
  Mag ik dan gewoon 75% van de autokosten inbrengen als beroepskost?
  Mij werd eerder gezegd dat het 75% van die 75% was die ik mocht inbrengen.

  grts

 55. Proficiat met deze site, zeer informatief

  Sinds 2015 zijn er weer nieuwe CO2-normen van kracht, het is een materie die voortdurend verandert

  Kern van de zaak is “total operating cost”, namelijk hoeveel kost een wagen mij per km? dat is een heel belangrijke vraag

  Vergelijk het met een kopieerapparaat, waar het niet alleen gaat om de kost van het toestel, maar ook de kosten van onderhoud, inkt, etc

 56. Ja, nieuwe normen van CO2 en het zou kunnen dat wagens straks met Euro6 norm dan toch weer MEER verbruiken als ze Adblue zouden gebruiken dan zonder, we weten het weer niet meer. Voor benzine zijn trouwens voor de Euro6 norm niet anders, dus die laten ze plots gerust.

  Dus allemaal snel een nieuwe camionette kopen met Euro5 norm want bij BMW 5 kost een Euro6 in supplement ook duizenden euro’s al, en dat kan niet de bedoeling zijn! En als dat met Adblue wordt, is dat ook kostenverhogend want ten slotte blaast men gewoon water met zo’n 33% ureum (zegge maar ‘pipi’ uit onze blaas) in de uitlaat en we weten nog niet wat het milieueffect uiteindelijk van die ureum zal zijn, zoals we ‘vergaten’ dat MTBE ook minstens even vergiftigend is als het lood dat we in 1988 niet meer in de benzine wilden.

  Rare wereld, de kleine lettertjes halen continu de geest van de wet in.

  Ik denk dat we wetenschappers tekort hebben die weten wat ‘relativiteit’ is: geen enkele energievorm kan zonder zonde zijn. We moeten vervuiling dankbaar aanvaarden als een extra groeimiddel van de economie, want zonder verspilling zou onze economie onmiddellijk instorten als waren we terug eind de jaren 1920 met the Big Crash of Wall Street… Zouden we misschien de autosector eens niet gewoon gerust laten en ze de kans geven te overleven i.p.v. een elite te maken die straks enkel nog Euro6 kan ‘aankopen’ en dus arme mensen die occasies zullen moeten kopen en rijke mensen die nieuwe auto’s kopen.

  Allé, de A1 van Audi in Euro6 valt nu nog een beetje mee zonder opties en zonder adblue omdat die maar 3 à 4 liter slikt.

  Maar een elektrische Golf die je voor 100 km oplaadt met 4 EUR elektriciteit uit het stopcontact, dat is toch je reinste bedrog als je weet dat die meer fijn stof uitstoot dan die Audi A1 en bol zit van batterijen waar we, net als de zonnepanelen straks, vooral als KGA zullen moeten verwerken tegen een hoge milieuprijs? Naargelang je de nadruk legt op wat je zelf liefst gelooft, heeft iedereen gelijk.

  Hoe dom zijn we vergelijken met onze voorouders dat we ons bedreigd voelen, ik zit ook in islamitische milieus en ik heb me hier in het Westen nog nooit zo op mijn gemak gevoeld, behalve dat ik op forums dikwijls antwoorden krijg dat ik zo snel mogelijk in een psychiatrisch centrum moet opgesloten worden als ik ook maar eens durf wat tegen de stroom in mijn mening te geven in een kudde die één iets gelooft (surf maar eens naar een klimaatopwarmingspsychotisch forum of zeg eens dat gescheiden mensen ‘occasie-echtgenoten’ zijn op een echtscheidingsforum en tel in uren hoe snel je geband zult zijn).

  We zijn allen Facebook fundamentalisten (of forumfundamentalisten, denk ik dan… Schieten op moordenaars zonder proces mag? Gaat vrije meningsuiting dan boven het recht op een eerlijk proces. Nee, er is nog een natuurlijke volgorde: je mag je mening uiten en je mag daarvoor een ander zelfs niet verwensen, integendeel, net die kunnen je iets leren (niet de mensen die hetzelfde denken als jou, dat is luiheid en dat is het oorkussen des duivels), maar jammer genoeg zoeken we altijd het gemak en niet de uitdaging van het verschil op. Velen vinden het zelfs veel te moeilijk iemand van het andere geslacht te blijven graag zien na de goede dagen in de kwade dagen. Terwijl het eigenlijk pas dan de moeite loont.

  Geef mij maar veel koolstof, het is volgens de organische chemie ten slotte nog altijd de bron van elk leven! Minder koolstof is minder laten leven dus.

 57. Hoi peter
  Wij hebben een eenmanszaak en wij willen graag een auto kopen en hem op de zaak zetten hij is ook voor privé gebruik is het nu in 2015 nog altijd de zelfde regels dan in 2012 of is het veranderd ondertussen. Zou het voor ons voordelig zijn of niet

  Vriendelijke groeten

 58. Kan je autokosten (voor tweedehandswagen) in rekening brengen in bijberoep?,en moet je dan 2 auto’s bezitten?

 59. Beste,

  Bedankt, binnenkort moet ik voor de eerste keer mijn belastingbrief invullen als ZIB.
  Waar moet ik mijn inkomsten en uitgave ingeven, om moet ik alleen mijn minimale winst invullen?

  mvg

 60. Dag Peter,

  Betreft aftrekbare kosten: ik lees overal dat intresten van een lening (voor vastgoed) aftrekbaar zijn in de vennootschap, maar lees nergens iets over kapitaalsaflossingen en/of vervroegde terugbetalingen van de lening. Zijn deze ook volledig in te brengen als kost (dus voor winstbelasting)? Je vermeldde ergens dat een winst van 35.000 noodzakelijk is om een vennootschap zinvol te maken, maar ik vraag me dus af of je met zulk bedrag (35.000 euro in bijberoep via VOF) jaarlijks het volledige bedrag kunt gebruiken om de lening af te lossen zodat je geen winst overhoudt. Dus naast de maandelijkse aflossingen, de jaarlijkse winst die over zou blijven, gebruiken om een stuk lening vervroegd af te lossen. Is dit mogelijk of mis ik iets? (Veronderstel geen loon of dividend uitkeren)

  Alleszins bedankt voor deze site!

 61. Beste,

  Als zelfstandige (eenmanszaak) heb ik een leasing contract van 48 maanden.

  Volgens uw informatie is een leasing van minimum 24 maanden 100% aftrekbaar.
  Hoe komt het dat deze leasing wel van 100% aftrekbaarheid kan genieten terwijl andere vormen maar een beperkte aftrekbaarheid genieten. Waarom zou iemand dan geen leasing aangaan en maar van 75% aftrek genieten?

  Of betreft het hier enkel het stuk van de financieringskost?

 62. Beste,

  We zijn producent van isolerende materialen voor koeltransport. (Multi-temp tussenwanden)
  Uit testen blijkt dat brandstof verbruik van desbetreffende wagen koelsysteem met 30% is verminderd.
  In NL bestaan er subsidies ‘energie investerings-aftrek”.

  bestaat dat ook in België? zo ja, graag meer informatie aub.

  alvast bedankt.
  gr,
  Sven Vincke

 63. Beste,

  Ik zou graag een eenmanszaak starten maar heb reeds een wagen (een volvo v50 van het jaar 2008). Kan ik deze nog altijd als een kost opnemen? En hoe kan ik deze dan afschrijven? IK neem aan dat ik dan eerst de waarde moet bepalen en dan op x aantal jaar afschrijven?

  mvg,

  Lander

 64. heb een btw-nr en heb me nu bijna 2j geleden een lichte vracht gekocht voor mn bij-job,,, indien ik deze nu wil verkopen en me een nieuwe auto wil aanschaffen,, moet ik dan een deel vh btw terugbetalen? en hoe wordt dit bedrag bepaald?

  mvg,,

 65. Dag Peter,

  Ik heb recent een eenmanszaak opgestart in bijberoep.
  83,5 euro als KBO inschrijving en BTW activatie kostte 55 euro excl. btw (alles persoonlijk dan betaald).
  Kan ik deze kosten volledig aftrekken en dus persoonlijk terugstorten van mijn bedrijfsinkomsten?

  Op beide staan uiteraard nog geen eigen btw-nummer.

  Met vriendelijke groeten,
  Nico

 66. Beste Peter,

  De fiscale regelgeving kende sinds 1 januari 2016 weer heel wat aanpassingen.
  Het is mij als ondernemer zonder venootschap (dus eenmanszaak met BTW-nr) niet duidelijk voor welke fiscale aftrekcijfers ik in aanmerking kom.

  Sommige regels lijken elkaar tegen te spreken of toch minstens discriminerend aan te voelen, met name voor de aankoop van een elektrische wagen.

  Inmiddels heb ik begrepen dat ik voor de aankoop van een elektrische wagen onder voorwaarden beroep kan doen op de premie voor particulieren. Voor de fiscale aftrek geldt vervolgens de algemene regel van 75% aftrekbaarheid op het beroepsgedeelte.
  MAAR, is er nu wél of geen fiscale aftrekbeperking voor een leasing van minimum 24 maanden? En indien er geen fiscale aftrekbeperking is, geldt dat dan op het gehele leasebedrag of enkel op de financiële lasten (graag ook uitleg wat die financiële lasten inhouden).

  Alvast heel erg bedankt voor uw verduidelijking!

 67. Ben zieke prive gebruiker. Nu vindt de belastingdienst dat voor de aftrek van de km.prijs van mijn auto de 2e hands aanschafwaarde moet worden gehanteerd. Ik denk
  dat ze bij de berekening van de km. prijs in dit geval moeten uitgaan van de nieuw waarde en niet van de 2e hands aanschafprijs ( dit is dus niet bedrijfsmatig) en mag dus niet worden uitgegaan van een degressieve afschrijving van de 2e hands prijs, maar van de nieuw waarde voor de berekening (i.v.m. mijn ziekte). Heb ik gelijk of heeft de belastingdienst in dit geval gelijk?

 68. Beste.
  Ik ga een café starten als eenmanszaak.
  Is het mogelijk om een wagen in te brengen?
  Mvg

  • Dit is mogelijk, maar horeca wordt niet gemakkelijk aanvaard, zeker als starter, voor leasing of renting.

   Een directe aankoop tegen beschikbare middelen kan uiteraard altijd.

 69. Beste Peter,

  indien je met privee auto zakelijke kilometers doet kan je 0.3363€/km aanrekennen tot 24.000km/jaar.
  Is dit 100% aftrekbaar voor de vennootschap of is er een speciale regel voor.

 70. Peter,
  ik zou een camper willen aanschaffen, dit als enige wagen zowel voor professioneel 80% gebruik als privé. kan dit fiscaal mogelijk om in rekening te brengen als eenmanszaak.
  Het zit namelijk zo dat ik als technieker tussen 200 en 300km per dag moet rijden, als ik een overnachting maak is dit de helft. uiteraard gaat deze ook privé gebruikt worden maar wil ik dan ook aangeven. Ik zou hier graag het fijne van weten.
  alvast bedankt.

 71. Ik ben vaak onderweg voor een klus.
  Via mijn factuur vraag ik 0,19ct per km vergoeding voor de gemaakte reiskosten.
  Zijn deze gemaakte km aftrekbaar?

 72. BELANGRIJKE opmerking.

  Vragen kunnen hier niet meer gesteld worden … daarvoor kun je voortaan terecht op ons Startersforum.

  Zie > https://www.facebook.com/groups/startersforum/

Geef een reactie

Verplichte velden *.