zelfstandigen.be

Aftrekbare kosten (inclusief autokosten)

| 14 Reacties

Zelfstandigen mogen hun beroepskosten fiscaal in rekening brengen (zie aftrekbare kosten zelfstandige in de inkomstenbelasting). Dat geldt zowel voor eenmanszaken als vennootschappen.

Voor de aftrek van de kosten auto bestaan bijzondere regels. Regels die wel eens durven te veranderen. Daarom dit overzicht met betrekking tot de aftrekbaarheid autokosten 2012 (die niet verschilt van de aftrekbaarheid autokosten 2011).

Algemene regel

Aftrekbaarheid autokosten = 75 %

Let wel: deze regel is alleen van toepassing op natuurlijke personen. Dat wil zeggen: zelfstandige ondernemers (eenmanszaken) die niet als vennootschap handelen.

Aftrekbaarheid autokosten vennootschappen

De fiscale aftrek voor vennootschappen gebeurt in functie van de CO2-uitstoot van de wagen. Hierbij moet je een onderscheid maken tussen diesel, benzine en elektrische voertuigen.

De regelgeving is van toepassing op alle aftrekbare kosten (aankoop, onderhoud, herstellingen, autokeuring, pechverhelping, carwash, parkingkosten, verkeersbelasting…) met uitzondering van de verbruikskosten. Zoals bij de eenmanszaken, bedraagt de fiscale aftrek voor brandstof 75 %.

Verder zijn dit de toepasselijke coëfficiënten. Nogmaals: alleen voor vennootschappen waarbij je de aftrekbeperking moet toepassen overeenkomstig de CO2 uitstoot van de wagen (uitgedrukt in gram).

Aftrek dieselwagens

00 – 060  ->  100 %
061 – 105  ->  90 %
106 – 115  ->  80 %
116 – 145  ->  75 %
146 – 170  ->  70 %
171 – 195  ->  60 %
vanaf 195  ->  50 %

Aftrek benzine + lpg

00 – 060  ->  100 %
061 – 105  ->  90 %
106 – 125  ->  80 %
126 – 155  ->  75 %
156 – 180  ->  70 %
181 – 205  ->  60 %
vanaf 205  ->  50 %

Voor elektrische wagens geldt een positieve aftrekbeperking van 120 %

Hoe kan ik achterhalen hoeveel CO2 mijn wagen uitstoot?

De CO2-uitstoot vind je terug op het gelijkvormigheidsattest en het inschrijvingsbewijs van jouw wagen. Je kunt eventueel gebruik maken van deze berekeningsmodule

Uitzonderingen d.w.z. fiscale aftrekbaarheid auto 100 %

Zowel in de personen- als in de vennootschapsbelasting, geldt voor de onderstaande onkosten geen fiscale beperking.

 • Financieringskosten
 • Leasing indien minimum 24 maanden
 • Gsm of mobilofoon in de wagen
 • Parkingkosten anders dan die voor uzelf
 • Aanleg of huur van een parking
 • Voorraadinstallaties voor brandstof

Wat met de btw?

In de btw is de fiscale aftrekbaarheid auto beperkt tot 50 %. De eventueel niet-aftrekbare btw mag je van de belastingen aftrekken.

Voorbeeld: je koopt een personenwagen die je voor 80 % beroepsmatig gebruikt. De auto kost 20 000 euro + 4 200 euro btw. Het maakt hierbij niet uit of de wagen door een natuurlijke persoon dan wel een vennootschap gebruikt wordt. Voor de btw speelt de CO2-uitstoot geen rol.

De berekening doet zich voor als volgt: 4 200 x  80 % = 3 360 euro. Aftrek beperkt tot 4 200 x 50 % = 2 100 euro. Niet-aftrekbare btw = 3 360  – 2 100 = 1 260 euro. Dit bedrag mag je bij de beroepskosten opnemen als niet-aftrekbare btw.

Hoewel ook weer niet helemaal. De btw die je niet kunt recupereren, moet ook beperkt worden: 1 260 euro wordt 945 euro (75 % in de veronderstelling dat het om een zelfstandige gaat).

Uitzonderingen op het vlak van btw?

Jazeker. Op het vlak van btw treffen we in grote lijnen dezelfde uitzonderingen aan als bij de directe belastingen (kosten auto = volledig aftrekbaar).

 • Gsm of mobilofoon gekoppeld aan de wagen
 • Parkingkosten anders dan die voor uzelf
 • Aanleg of huur van een parking of voorraadinstallatie voor brandstoffen
 • Huur van een garage en beroepsmatige verplaatsingen met een taxidienst

 

Tot slot drie opmerkingen.

 1. Bovenstaande regels zijn van toepassing op zelfstandigen en vennootschappen die het voertuig voor beroepsverplaatsingen gebruiken. Niet als verkoopswaar. Ook niet als verhuurmiddel en al zeker niet om te herstellen (garagisten). In die gevallen is er geen aftrekbeperking.
 2. Bovenstaande regels zijn van toepassing op personenwagens of auto’s voor dubbel (gemengd) gebruik. Niet voor typische bedrijfsvoertuigen zoals (lichte) vrachtwagens. Voor hen geldt ook geen fiscale beperking.
 3. De aankoop van een voertuig is geen kost maar een investering. Investeringen moet je afschrijven (voorbeeld afschrijvingstabel).

En o ja, voor de nonchalante onder ons. Verkeersboetes zijn nooit aftrekbaar.

 

Auteur : Peter De Bruyn

Peter De Bruyn was actief als erkend fiscalist-boekhouder en coördinator van ondernemersprojecten. Hij is de oprichter bij zelfstandigen.be

14 reacties

 1. Zijn deze voorwaarden in 2012 ook nog geldig? Of is het artikel nog niet aangepast? Als eenmanzaak speelt de CO2 uitstoot dus geen rol? Algemene regel 75% blijft?

 2. Beste,

  Hartelijk dank voor uw antwoord op mijn vraag. Wij zijn zinnens eerstdaags een wagen aan te kopen voor onze EENMANSZAAK. Nu beweert mijn boekhouder bij hoog en bij laag dat de aftrek gebeurt aan de hand van CO2.

  Wie heeft gelijk?

  • Boekhouders hebben meestal gelijk, Lena. Niet in dit geval. Tot nader order geldt de aftrekbeperking van autokosten op basis van de CO2 uitstoot enkel en alleen voor vennootschappen. Voor eenmanszaken blijft de oude 75 % regel van kracht. Zowel voor de aankoop (afschrijvingen) als voor alle andere onkosten.

   Best dat je boekhouder contact opneemt met zijn of haar beroepsinstituut. Zelf kun je voor uitsluitsel het contactcenter van de overheid bellen op 02 572 57 57

 3. Ik ben zelfstandige, geen vennootschap. Mijn wagen gebruik ik voor 40% voor mijn beroep. Als ik de wetgeving en het arrest van hof van cassatie (2003-10-2) goed interpreteer, mag ik de BTW op wagen-gerelateerde kosten voor 40% aftrekken (de 50% geldt daar als bovenmarge).

  Is er een gelijkaardige regel voor de personenbelasting? Geldt die 75% fiscale aftrekbaarheid auto ook als bovenmarge zoals bij de BTW (dus voor mij 40%) of is de kost daar beperkt tot 75% van het beroepsdeel (dus voor mij 75% * 40% = 30%)?

  • Dag Johan

   Jouw redenering m.b.t. de btw is correct. Voor wat de personenbelasting betreft, moet je altijd rekening houden met de aftrekbeperking van 75 %. In jouw voorbeeld gaat het dus om 30 % aftrekbare kosten.

 4. Beste Peter,

  Felicitaties met deze blog. Ik heb al veel bijgeleerd. Ik begin op 1 juli 2012 met een eenmanszaak waarvoor ik bij klanten aan huis moet gaan.

  Kan ik voor mijn wagen een bepaald bedrag per km als onkosten inbrengen?

  • Dag Dirk

   Bedankt voor het compliment.

   Met betrekking tot de wagen kun je inderdaad een forfait per kilometer hanteren. Dat forfait bedraagt 0,15 eurocent voor woon- werkverkeer (ingeval je een vaste plaats van tewerkstelling zou hebben). Anders moet je jouw werkelijke beroepskosten inbrengen.

   • Beste Peter,

    In verband met de verplaatsingskosten, ik ga EPC’s uitrekenen en daarvoor moet ik normaal elke klant slechts eenmaal bezoeken. Daarnaast ook een beetje prospectie bij makelaars en notarissen. Zoals je zegt moet ik dus de werkelijke beroepskosten bepalen. Kan ik daarvoor uitgaan van het jaarlijks aantal gereden km en dan de onkosten uitrekenen per km? Ik denk dan wel veel hoger uit te komen dan het forfait van 0,15 euro. Kan dat?

    • Dag Chris

     Jouw redenering klopt, Dirk. Dat wil zeggen dat de aftrekbare kosten inderdaad hoger zullen uitvallen dan 0,15 euro per km. Ze zullen wellicht meer dan het dubbele bedragen.

     Ik moet wel zeggen dat niemand de omslag naar km-prijs maakt. Het volstaat om het totaal van de kosten auto te nemen en dit dan qua aftrekbaarheid autokosten, te vermenigvuldigen met het cijfer dat je bekomt wanneer je het totaal aantal beroepskilometers deelt door het totaal aantal kilometers van de wagen op jaarbasis.

     Denk er ook aan om de uitkomst te onderwerpen aan de regels met betrekking tot de beperking van de fiscale aftrekbaarheid auto.

 5. Beste Peter,

  Geldt bij renting ook een aftrekbaarheid van 100%?

  Steven

  • Dag Steven

   In dat geval is de algemene regel dat de financiële lasten enkel voor 100 % aftrekbaar zijn indien het gaat om een contract van minimum 24 maanden (zoals bij leasing).

 6. Hallo Peter,

  Ook van mijnentwege proficiat met de site.

  Wat betreft de vraag van Steven over renting, heb ik mij laten vertellen dat renting van een auto sinds kort niet meer 100% fiscaal aftrekbaar zou zijn. Klopt dit?

 7. Proficiat met deze site, zeer informatief

  Sinds 2015 zijn er weer nieuwe CO2-normen van kracht, het is een materie die voortdurend verandert

  Kern van de zaak is “total operating cost”, namelijk hoeveel kost een wagen mij per km? dat is een heel belangrijke vraag

  Vergelijk het met een kopieerapparaat, waar het niet alleen gaat om de kost van het toestel, maar ook de kosten van onderhoud, inkt, etc

Geef een reactie

Verplichte velden *.